Víz és gyümölcs a hőség ellen

Tombol a kánikula. Több mint egy hete tart a harminc fok feletti nappali hőmérséklet, de éjszaka sem hűl le a levegő számottevően. Ilyenkor gyakran jelentkezhet fejfájás, fáradékonyság, rosszullét, amely lényegében nem más, mint a folyadékveszteség jele.

Még szomjúság előtt

Testünk 60 százalékát víz képezi, amely fontos szerepet játszik a szervezet hűtőrendszerében. A szöveteken keresztül tápanyagokat szállít, és a vér megfelelő sűrűségét biztosítja.

A szervezet folyadékhiánya jelentősen csökkentheti a szellemi és fizikai teljesítő képességet. A nagy mennyiségű folyadékvesztés a hőháztartás zavarát is kiválthatja, így az egyén életveszélyes állapotba sodródhat.

Sokan tévesen hiszik, hogy akkor kell innunk, ha szomjasak vagyunk, holott ez az érzés a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. A nyári rekkenő hőségben nagyon fontos a folyamatos vízpótlás, még mielőtt a szomjúságérzet jelentkezik, mert ilyenkor a szervezet rengeteg folyadékot és ezzel együtt ásványi anyagot tud veszíteni. Az életkor előrehaladásával vagy intenzív fizikai munkavégzés során, sportolás alatt egyébként is fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel ezekben az állapotokban a testünk jelzése túl későn következik be, azaz a szomjúságérzet csak a végső stádiumban jelentkezik, amikor már nagyon nehéz helyreállítani az egyensúlyt.

Minden olyan esetben, amikor az energiaigény megnövekszik, a folyadékigény is növekszik.

Intő jelek

Ha fáradtság gyötör, csökken az étvágyunk, kipirul az arcunk, és fáj a fejünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy folyadékhiányban szenvedünk, különösen akkor, ha vizeletünk színe sötét, erőteljes szagú, és úgy érezzük, hogy már egyszerűen nem tudjuk elviselni a magas hőmérsékletet. Ezt az állapotot az orvosi irodalom dehidrációnak hívja.

Izzadság-analízis

Ha vetünk egy pillantást az alábbi táblázatra, láthatjuk, hogy az izzadságban nem csupán só (NaCl) rejlik, hanem számos egyéb ásványi anyag, nyomelem is; kalcium, kálium, magnézium, szulfát, foszfát, cink, vas, mangán, réz. Éppen ezért magas hőmérsékleti körülmények között fellépő fokozott verejtékezés után nem csak folyadékot kell pótolnunk, hanem a felsorolt ásványi anyagokat is.

Kerüljük el a hőgutát

Talán nem véletlen, hogy az ókori Egyiptomban istenként tisztelték a napot, hiszen elképesztő erő rejlik benne. Manapság ezzel már kevesen számolnak. A napsugárzás erejét komolyan kell venni, mert hatására - bizonyos állapotokban - a testhőmérséklet elérheti a 40-41 C fokot is. Pláne akkor, ha a környezeti hőmérséklethez nem megfelelő öltözetben vagyunk, vagy ha túl hosszú ideig tartózkodunk a tűző napon, de akkor is, ha izommunkát végzünk, vagy valamilyen betegségben szenvedünk (pl. magasvérnyomás, vírusos fertőzés stb.). Ilyenkor szervezetünk nagymértékű izzadással próbálja a hőleadást biztosítani, és ezáltal a testhőmérsékletet az eredeti értékre visszaállítani. Az izzadtsággal viszont igen nagy mennyiségű folyadék és elektrolit távozik szervezetünkből. Emellett két másik élettani változás is bekövetkezik: az egyik az agy motoros központjára ható negatív jelzés, a másik a máj és izom glikogénjének fogyása, azaz szénhidrát-raktáraink lemerülése. Mindezek a kedvezőtlen változások vezetnek korai kifáradáshoz, és a dehidráció egyéb tüneteihez.

Vízzel és gyümölccsel

Ügyeljünk a megfelelő öltözködésre. Ha tudjuk, hogy sokat kell napon tartózkodni, akkor takarjuk el a tarkót és a fejtetőt. Mindig legyen nálunk legalább egy liter víz és néhány szem gyümölcs, melyek együttesen tudják csillapítani leghatékonyabban a szomjúságot. Ennek az a magyarázata, hogy a meggy, cseresznye vagy egyéb gyümölcsök bőségesen tartalmaznak ásványi anyagot és valamennyi cukrot. A cukor ugyanis (mindössze 6-8 százalékban) nagyon fontos szerepet játszik a folyadék megfelelő felszívódásában. Ha valaki fizikai munkát végez, vagy sportol, ne felejtsen el izotóniás italt vinni magával, és folyamatosan, 20 percenként kortyoljon belőle néhány decit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső