Veszélyes a szusi?

Az emberek többsége úgy tudja, hogy a szusi tápláló, alacsony kalóriatartalmú fogás, ám a legújabb kutatás szerint ártalmas lehet az egészségre. Kiderült ugyanis, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztják, magasabb szívbetegség-kockázatnak vannak kitéve.

A omega-3 zsírsavak pozitív hatását, amelyek egyébként csökkentik bizonyos rákfajták, a szívbetegség, a magas vérnyomás, a stroke és a koraszülés kockázatát. A tonhalban, a cápában, a nyársorrú halban és a kardhalban a legtöbb a higany, míg a lazacban, a rákban, az angolnában és a moszatban a legkevesebb.

A szakértők szerint az ételben lévő hal metilhiganyt tartalmaz, ami szív-, agy-, és idegrendszeri problémákhoz vezethet, valamint a szellemi teljesítmény csökkenéséhez. A Journal of Risk Research című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a metilhigany az omega-3 pozitív hatásai ellen "dolgozik".

A tudósok 1 200 embert kérdeztek meg a szusit és más haltermékeket érintő fogyasztási szokásaikról, valamint megmérték az Amerikai Egyesült Államokból származó szusiminták higanyszintjét. Kiderült, hogy a résztvevők 92 százaléka havonta átlagosan öt alkalommal fogyasztott halat. A legtöbb halat evő tizednél magasabb volt a metilhigany-bevitel, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított biztonságos határérték. A mérések során fény derült arra is, hogy a nagytestű tonhalfélék rejtik a legtöbb higanyt.

Túl sok higany lehet a szusiban

A metilhigany a várandós kismamák szervezetéből bekerülhet a magzat vérkeringésébe is, ezért a brit NHS biztosító-szövetség arra buzdítja a terhes nőket, hogy ne egyenek cápahúst, nyársorrú halat vagy kardhalat, valamint a tonhalszeletek és -konzervek fogyasztását is érdemes heti két szeletre, illetve négy konzervre csökkenteni, máskülönben károsodhat a magzat fejlődő idegrendszere.

A rendszeres halfogyasztás 40 százalékkal csökkentheti a koszorúér megbetegedések számát - derül ki a legújabb kutatásokból. A legtöbb krónikus állapot kialakulásáért a szervezet gyulladásos elváltozásai okolhatók. A halak húsában található omega-3 zsírsavaknak számos előnyös hatása van, többek között gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Az omega-3 mellett a hal kiemelkedő fehérjeforrás, valamint vas és B12-vitamin is megtalálható a húsában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)