Változás jön a dobozos kóláknál

Leváltja a jelenleg használatos zsugorfóliát, és egy új, kartonpapírból készülő csomagolással fogja össze dobozos üdítőit a jövőben a Coca-Cola. Évente mintegy kétezer tonna műanyaghulladék keletkezését lehet így megelőzni a cég szerint.

Mi történik a szervezetben, miután megiszunk egy doboz kólát? Részletek itt.

A Coca-Cola Hellenic csoport 2021 végére az Európai Unióhoz tartozó minden piacán eltávolítja a zsugorfóliát az összes multipack csomagolásáról - olvasható a Coca-Cola Magyarország közleményében. Helyette az úgynevezett KeelClip technológiát fogják alkalmazni: a kartonpapírból készülő tető a dobozok felső pereméhez rögzítve képes összefogni a pakkokat. Az újítást először Írországban, Hollandiában és Lengyelországban vezetik be a jövő év elején, Magyarországon pedig várhatóan 2021 első negyedévében jelenik majd meg.

A lépés eddig egyedülálló az alkoholmentes üdítőitalok piacán. A Coca-Cola célja, hogy ezáltal fenntarthatóbbá tegye működését, növelve az újrahasznosítási arányt és csökkentve ökológiai lábnyomát. Becslések szerint az intézkedéssel kétezer tonna műanyag és háromezer tonna szén-dioxid kibocsátása takarítható meg minden évben. A technológiát minden olyan alumíniumdobozos multipack csomagolás esetében alkalmazni fogják, amelynek darabszáma nem haladja meg a nyolcat. Az ennél nagyobb multipackeket kartonpapír borítás fogja majd össze.

A KeelClip technológiát a Graphic Packaging International fejlesztette ki. Steve Gould, a szervezet üdítő üzletágán belül az új termékek kifejlesztéséért felelős marketingigazgató a Coca-Colával kötött együttműködés kapcsán elmondta: "a KeelClip technológia hatékony megoldást nyújt különböző átmérőjű és magasságú aludobozos termékek multipack csomagolására. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk biztonságosan és hatékonyan megoldani ezeknek a termékeknek a csomagolását másodlagos műanyagcsomagolás nélkül. Amikor olyan nagy vállalatok, mint a Coca-Cola HBC és a Coca-Cola European Partners befektetnek az ilyen technológiákba, képesek vagyunk igazi változást elérni a csomagolóanyagok terén, és ezzel ösztönözhetjük az iparág más szereplőit is, hogy induljanak el ebbe az irányba."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső