Újabb érv a csokoládé mellett

A magas kakaótartalmú édességek fogyasztása csökkenti a stresszt és jó hatással van a közérzetre, valamint a memória működésére is - igazolta két kutatás.

A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása előnyösen hat a memóriára és az immunrendszerre, a közérzetre, csökkenti a stresszt és a gyulladást - állapította meg egy új kutatás. A tanulmányok azt mutatták be, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre akár egy tábla csokoládéban található, nagy koncentrációjú kakaó - írja a hvg.hu .

Eddig a cukortartalom szempontjából vizsgálták

Lee S. Berk, a Loma Linda-i Egyetem specialistája, mindkét kutatás vezetőjének elmondása szerint éveken át azt kutatták, hogy az étcsokoládé hogyan hat az idegrendszerre, de mindig a cukortartalom szempontjából: minél édesebb a csoki, annál boldogabbá tesz. Először vizsgálták a nagy koncentrációjú kakaót, és arra jutottak, hogy minél több kakaó van a csokoládéban, annál jobban támogatja a kognitív működést, a memóriát , a hangulatot és a védekezőrendszert.

A stresszt is csökkenti a csokoládéfogyasztás
A memóriára és a hangulatra is pozitív hatással van a magas kakaótartalmú csoki

Idegsejtek és immunsejtek

A kakaóban található, flavonoid elnevezésű gyógyhatású vegyületek rendkívül hatásos antioxidánsok és gyulladásgátlók. Az egyik tanulmányban idegsejtek elektromos aktivitást vizsgáló EEG-készülékkel mérték meg az idegrendszer működését 48 gramm 70 százalékos étcsokoládé fogyasztása után fél órával, majd két órával, és úgy találták, hogy növekedett az úgynevezett neuroplaszticitás, vagyis az agy képlékenységre való képessége.

A másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása az emberi immunsejtek génkifejeződésére - különös tekintettel a gyulladást segítő és gátló citokin jelzőmolekulákra. Arra jutottak, hogy a kakaó hatására fokozódik a T-immunsejtek aktiválása, a sejtes immunválasz, valamint az érzékelésben részt vevő gének működése.

További vizsgálatokra van szükség nagyobb létszámú résztvevővel, hogy pontosan meghatározzák, mit jelent mindez az immunrendszer és az agyműködés szempontjából, és hogy megértsék az ok-okozati összefüggést a magas kakaótartalmú csokoládé és a megfigyelt előnyös hatások között.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)