Túlsúly: így kerülhető el kamaszkorban

Nem tiltással, hanem példamutatással és különösen az édesített üdítők mellőzésével előzhető meg a kiskamaszkori elhízás. A testsúly növekedése ekkor elengedhetetlen a pubertás megindulásához, tehát részben természetes folyamatról van szó.

Kikerekedő fenék, vastagabb combok, telt csípő - néhány szülő már a prepubertás, a kiskamaszkor idején aggódni kezd, ha gyermeke testsúlya növekedni kezd. A Spiegel Online friss cikke szerint gyakran igazuk is van. Sokan ekkor alapozzák meg későbbi elhízásukat.

A nadrág nem megy rá, a trikó a hasán, a farmer a combján feszül: a legtöbb gyerek az prepubertás idején kezd gyorsabban nőni, és jelentősen gyarapodik a súlya is. Ez azonban természetes folyamatokkal is összefügg. A gyerekek a pubertás előtt "teltebbek" lesznek – magyarázta a Spiegel Online-nak Martin Wabitsch, az Ulmi Egyetem klinikai gyermekorvosa. Sőt a testnek egy bizonyos mennyiségű zsírtömeg felhalmozására szüksége van a pubertás megkezdésére. Evolúciós szempontból mindez úgy néz ki, hogy a továbbörökítésre akkor lehetnek képesek az emberek, ha képesek elég energiatartalék felhalmozására.

testtömeg-indexét (BMI)!

Leptin: nincs nélküle pubertás kor

Mindennek a szabályozásáért egy hormon felelős. A leptin gondoskodik arról, hogy elég zsír legyen a testben, és ezt a zsírsejtekre vonatkozó információt aztán az agyba továbbítja. Ha nincs zsír - nincs leptin. Ha nincs leptin - nincs pubertás. Röviden így foglalható össze a folyamat. Éppen ezért az élsportolóknál például a menstruáció akár a 16-17. életévig is kitolódhat.

A lányoknál egyes szakértők szerint ezen kívül még a nemi hormon, az ösztrogén szintje is befolyásolhatja a testsúly alakulását. A kérdés ezek után csak az, hogy mennyi zsír tekinthető normálisnak? Tanulmányok szerint ugyanis a prepubertás a későbbi elhízás kiindulópontja.

A Robert Koch Intézet jelentése szerint manapság 50 százalékkal több németországi gyermek és fiatal túlsúlyos, mint 1985 és 1999 között. Az intézet 17 600 adat alapján állapította meg ezt. Leginkább az általános iskolák alsó tagozatának megfelelő korosztályokban növekszik a túlsúlyosak aránya. Míg a 3-6 évesek között ez 3 százalék, addig a 7-10 évesek között hat százalék fölötti, a 14-17 évesek között pedig már 9 százalék.

Kövér gyerekből kövér felnőtt?

Túlsúly: így kerülhető el kamaszkorban (Fotó: Europress)

Bár nem törvényszerű, hogy kövér gyerekekből kövér felnőttek lesznek, de magasabb a kockázata annak, hogy túlsúlyosak maradnak - állítja a tanulmány. Wabitsch Ulm környékén mért fel ezer gyereket, és hasonló eredményekre jutott. A hetvenes évekhez képest még az átlagos testsúly is emelkedik, és a gyerekeknek kevesebb izmuk van, miközben csontjaik rosszabb állapotban vannak manapság.

A legfőbb problémát a kutatók szerint a zsír- és cukortartalmú élelmiszerek okozzák. Az ezek iránti étvágyat szintén a pubertás előtti korban erősítik fel bizonyos jelzések, amelyeket az agy "éhségsejtjei" bocsátanak ki. Sok gyereknél elsősorban az mozgáshiány keveréke okoz negatív fordulatot. A folyékony formában bevitt cukor ugyanis kevésbé okoz telítettségérzést, miközben akár ugyanannyi energia kerülhet be a szervezetbe, mint szilárd alakban.

Éppen ezért a víz, illetve energiamentes, energiában szegény italok ivását javasolják a kutatók, illetve hogy minél többször otthon egyenek a gyerekek, és lehetőleg friss ételeket fogyasszanak. A szülőknek inkább példát kell mutatniuk, mintsem parancsokat osztogatniuk. Petra Warschburger, a Potsdami Egyetem pszichológusa szerint a legrosszabb módszer a tiltás, a porciózás, a tányér elvétele a gyerek elől. Ezek evési zavarokhoz vezethetnek, és a "diétázás" ilyen korban akár még a túlsúlyhoz is hozzájárulhat. Különösen rosszat tehet közben, ha még a gyerekek alakjára is célzásokat tesznek.

Ehelyett egészséges ételeket kell fogyasztani és a mozgást hangsúlyozni - javasolja Wabitsch, így a pubertás végén, a növekedési szakasz lezárulásakor nem lesznek tartósak az átmenetileg felszedett zsírrétegek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)