Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben. Ám nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok - például tojáshéjak - miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek után.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál. Egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki egy év alatt, pedig ennek a fele egy kis odafigyeléssel és tudatosabb tervezéssel megelőzhető lenne. Az ünnepi időszakban azonban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának szakemberei ezért összeszedtek pár hasznos tanácsot, hogy idén másképp legyen.

élelmiszerhulladék, kidobott étel, ételmaradékok, maradékmentes karácsony, karácsonyi menü, ünnepi időszak, ünnepi ételek
élelmiszerhulladék, kidobott étel, ételmaradékok, maradékmentes karácsony, karácsonyi menü, ünnepi időszak, ünnepi ételek

Idén legyen kevesebb élelmiszerhulladék!

Fontos például szem előtt tartani, hogy a gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére. Az ünnepek alatt is törekedjünk arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyeljünk rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.

Hogyan hasznosítsuk az ételmaradékokat? A válaszért kattintson ide!

Szintén hasznos, ha az ételkészítésbe bevonjuk a gyerekeket is. A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről és látják, hogy mennyi munkával, illetve odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik. Ráadásul ők a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el, mint társaik.

A karácsonyi maradékmentésről további hasznos tanácsok olvashatóak Maradék nélkül program weboldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: