Teszteltük a csokimikulásokat

Csokoládémikulásokat fotóztunk, szagolgattunk, ízleltünk és pontoztunk, hogy Önnek már könnyebb legyen döntenie, melyiket választja, ha a mikuláscsomagba idén is belekerül a jó öreg (de remélhetőleg frissen gyártott) télapófigura...

December elején - akár akarjuk, akár nem - elárasztanak minket a csokimikulások. Mi 12 darabot tesztelünk, és segítünk eldönteni, hogy melyik miben jó.

Egy CBA-ban vásároltunk, tehát könnyen hozzáférhető termékeket választottunk, olcsóbbtól (79 forint - 26 gramm) a drágábbig (799 forint - 125 gramm). Persze nem mindegyik azonos súlyú, ennyire azért nem sikerült nagy választékot találnunk, tehát az ár a kiszerelés nagyságától is függ.

Szigorú, jóságos, narancssárga, lapos...

Először a csomagolást pontoztuk, azt kértem csokiszerető kolléganőimtől, hogy 1-től 10-ig értékeljék: mennyire tetszetős a mikulásfigura külseje. Általában véve elmondható, hogy elég nagy különbségek voltak, akadt olyan csoki, amelyik az egyik bírálótól a maximális 10 pontot kapta, egy másiktól viszont csak 5 pontot.

Csokimikulásokat teszteltünk Mindenesetre a legmagasabb értékelés látvány szempontjából a Kinder mikulásának jutott. Klasszikus forma, kindertojásos színek, kedves, mosolygós, bájos figura.

Láttunk számos semmitmondó, elnagyolt külsejű terméket, és sok volt a hagyományos öltözetű, egyszerű, klasszikus is.

Külsőleg az egyik legextrább a Lindt figurája volt, melyre pici aranyszínű csengettyűt is kötöttek, aranyszalaggal. Rendhagyónak számított a Milka táblás csokitélapója is, reális alternatívaként tudjuk ajánlani, ha nem törékeny, mégis mikulásos csokoládét akarunk választani ajándékba.

Egyedien értelmezték a Choco Pack márkanevű termék esetében a télapót, formájában inkább hasonlított matrjoskához vagy keljfeljancsihoz. Volt bíráló, aki szerint egyik-másik figura inkább ijesztő volt, mint jóságos. A színekben is történt némi változás: narancssárgába, illetve bordóba hajlott egynémely figura színe.

Mikulások - pőrén

A következő fázisban kibontva, lecsupaszítva láttuk viszont a mikulásokat - immár kóddal ellátva. A csoki színét, fényét, a figura kidolgozottságát néztük - bár tudjuk, hogy kibontás után mindez a gyerekeket már nem érdekli. A mi feladatlapunkon azonban ezek a szempontok is szerepeltek. Itt nem találtunk nagy különbségeket, bár meg kell jegyezni, hogy a Boci sárgabarackos-kekszes télapója kibontva kifejezetten ijesztő! Apró, színes (sárga-fehér) darabkákat fedeztünk fel benne. Rossz volt ránézni. (Az íze persze kellemesnek mondható - de ezt majd később!)

A Milka táblás télapócsokiján aranyos díszek sorakoztak, adventi-naptár jellege lett ettől. A Kinder kibontva elgondolkodtatott minket: vajon mit tart a kezében? Egy kolléganőnk laptopra tippelt. A rosszabb minőségű, olcsóbb csokikra volt jellemző, hogy fénytelennek tűntek, estenként lyukacskákat is felfedeztünk a masszában.

Törve, rágva

A csokik állagát is értékelnünk kellett. Azt figyeltük, miként törik, illetve a szájban milyen érzetet kelt a csokoládé textúrája.

Az istenek eledelének is nevezett, pár száz éve még gyógyszerként használt édesség jótékony élettani hatásait számos kutatás bizonyítja. A maják által felfedezett kincs mértékkel fogyasztva jótékonyan hat szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket és a gyulladáscsökkentő hatású. A legmagasabb pontszámot ebben az esetben az étcsokoládé érte el, szépen tört és lágyan olvadt a szájban. Kifejezetten rosszul teljesített még ebben a tesztben is a Boci kekszes, de kirívóan kevés pontot kaptak az úgynevezett bevonóból készült, tehát nem valódi csokoládéból készült mikulások. Volt olyan figura, amelyik a szájban alig viselkedett csokoládéként. A szerencsi diabetikus (tejcsokoládé) például alig olvadt...

Érdekes volt a Kinder, amelyiket - a belső fehér réteg miatt - inkább tépni, mint törni kellett. Mégis magas pontszámokat kapott tőlünk a rendhagyó "viselkedése" ellenére is, mert éles szélekkel szakadt, nem nyúlt.

A csoki illata

Itt is jól teljesített a Kinder, illetve kellemesen kakaós illatával becsapta orrunkat az egyik olyan csokoládé, amelyik nem is csokoládé, hanem bevonómasszából készült figura. Magas pontszámot kapott a Tibi étcsokis figurája, ezt volt, aki a maximális 10 ponttal értékelte, bár egy másik bíráló állottnak érezte. Egy "auuu, ez jó illatú!" felkiáltást érdemelt ki a Boci sárgabarackos-kekszes csokija, erős gyümölcsillatával. A Lindt csengős csokija megosztotta a szaglálódókat, 2-től 7-ig kapott pontszámokat. Illat szempontjából (is) nagyon rosszul teljesített a klasszikus, olcsó és nevenincs tejbevonóból gyártott mikulás.

A szerencsi diabetikus csokinak már az illata is diabetikusnak - és sajnos nem túl kellemesnek érződött. A legkevesebb adható pontszámot (tehát 1 pontot) kapta a Pepita nevű, nagyméretű, mosolygósan csábító, ám nem valódi csokiból öntött figura. Az egyik bíráló mellékzöngésnek nevezte a termékből áradó "szagot".

Ízek: a borzasztó rossztól a 10 pontosig

A bírálatban az íz 1,2-es súlyozottsággal nyom a latban, szemben például a külcsín és szín 0,5-os súlyozásával. Hiszen egy csoki lehet tetszetős, de attól még rossz ízű!

Szappan ízűnek (is) titulálta egyik bírálónk a nevenincs, tejcsokoládés terméket, de aki ezt az ízt nem érzékelte, az is általában 2-es, 3-as pontszámmal díjazta a terméket. Egyik bírálónk a legkisebb, 1-es pontszámot adta a Pepita márkájú, szintén bevonómasszából készített figurának és az ízét úgy jellemezte, hogy "emberi fogyasztásra alkalmatlannak tűnik". Ez persze csak egy érzet, hiszen minden, bolti forgalomban kapható csokoládé alkalmas emberi fogyasztásra!

A diabetikus csokoládé ízét is lepontoztuk, bár tisztában vagyunk vele, hogy kompromisszumot kell kötni: egy cukorbeteg vagy eszik csokit (és akkor annak ilyen íze van), vagy nem eszik. Egyébként szomorú, hogy csak ezt az egyfajta diabetikus mikulást találtuk a boltban.

És akkor a lényeg: a (szerintünk) legfinomabb csokik listája

Tudom, ez a legfontosabb a csoki esetében, de a hivatalos bírálati lap szerint ez az utolsó dolog, amit pontozni kellett, és ez jogos is, hiszen előbb látjuk, majd törünk belőle, beszívjuk az illatát, és csak végül ízleljük meg.

Bár az ízlések és pofonok különböznek, mégis elég jól elkülönült az élmezőny.

Íme a sorrend:

 1. A legtöbb pontot - 160,4-et - a Tibi étcsokis télapója kapta. Ezekkel a jelzőkkel illettük: nagyon kakaós, mégsem keserű, a csomagolása szép színű, klasszikus, bordós színeivel kiválik a többi közül. A csoki fényes, lágy. Egyáltalán nem "keserűcsoki", úgy véljük, hogy az is kellemesen csalódni fog benne, aki egyébként "tejcsokihívő". Színvonalas, külsejében és tartalmában is jó minőségű csokoládémikulás. Főleg felnőtteknek, igényes csokit kedvelőknek ajánljuk ajándékba. Mi 245 forintért vettük a 60 grammos terméket- tehát nem mondható drágának.
 2. Csokimikulásokat teszteltünk
 3. A második legjobb - 141,5 ponttal - a Kinder télapója lett. Megszokott kindertojás ízű, kellemesen, de nem túlzottan édes csokoládéról van szó, tetszetős, gyerekeknek vonzó külsővel. Gyerekeknél ez lesz a nyerő választás. 355 forintért vettük meg, 55 grammos.
 4. Harmadik helyen a Milka táblás csokija végzett 122,4 ponttal. Egy hátrányát tudtuk megemlíteni: többen is kissé túl édesnek találtuk, ám ennek ellenére is eteti magát. Szerintünk nagyon jól ötvözi a táblás csokik és a mikulásfigurák előnyeit. Kollégáknak is jó választás lehet! Mi 439 forintért vettük, 85 grammos.
 5. Negyedik helyezett lett a Lindt csengővel díszített télapója. Szép volt, de többet vártunk tőle! A kevéssé karakteres csokoládé kibontva kissé sápadtnak bizonyult. Tetszett azonban, hogy a szájban lágyan olvadt. Mi 799 forintért vettük - ez volt a legdrágább, ám ez 125 grammos, tehát nagyobb darab.
 6. Ötödik helyezettként végzett a Boci sárgabarackos-kekszes télapója, amely rendkívül ambivalens érzéseket váltott ki belőlünk. Volt, aki a csomagolást pontozta le (valóban elütött a szokásos pirostól), más a kibontás utáni külcsínt - azt ráadásul nagyon. Valóban kevéssé bizalomgerjesztő a színe, ám aki a Boci táblás sárgabarackos-kekszes csokit szereti, annak talán ez a télapó lesz a legtökéletesebb választás! Az illata gyümölcsös, az állaga pedig átmenet a csoki és valami más édesség között. Mi 459 forintért vettük, 100 grammos.
 7. Hatodik helyezettünk már 100 pont alá csúszott, és csak azért birtokolhatja ezt a helyet, mert kívülről szép. A Riegelein üreges tejcsokifigura ugyanis a szép, klasszikus csomagolás alatt kevésbé ízletes belsőt rejt - 200 grammos, 389 forintért.
 8. Hetedik helyre csúszott a Szerencsi tejcsokija, pedig ettől sokat vártunk… Klasszikus külsejű, kedves arcú, ám belül sápadt, kissé jellegtelen ízű csokoládénak bizonyult. 129 forint, 40 grammos.
 9. Nyolcadik helyezett lett egy szintén megbízhatónak tartott márka: a Boci tejcsokifigurája. Ebből angyalkás és hóemberes csomagolással is készült - a hóembereset ijesztőnek titulálták a bírálók, bár kétségtelenül üdítő változatosságot hoz a mikulásfigurák közé. Íze natúr tejcsoki, "semmi különös". 139 forint volt, és picike, csak 20 grammos.
 10. Kilencedik helyre csúszott a Choco Pack márkanevű, rendhagyóan gömbölyű figura. Az íze natúr, szájban kissé masszaként viselkedik, jellegtelen, egyeseknek kissé puding ízű, de nem is lehet csodálkozni rajta, hiszen nem "valódi" csokoládé, hanem kakaós tejmasszából készült. 79 forintot kértek érte, 26 gramm.
 11. Tizedik lett a Pepita nevű, nagyméretű csokifigura. Bájos a külseje, az állaga kissé eltér a megszokott csokiétól, volt, aki vajasnak, málnásnak jellemezte az ízét, mások szerint viszont éppen az íz hiánya jellemzi. Ez a mikulás amelyik kinézetre még egész jó pontszámokat kapott, ám az "ízteszten" - nálunk legalábbis - csúnyán megbukott. 119 forintba került, 80 grammos.
 12. Tizenegyedik (tehát utolsó előtti az általunk felállított rangsorban) a márkajelzés nélküli, tejbevonó masszából készült, mikulás alakú édesipari termék. Kóstoláskor mindenki érezte, hogy ez nem csoki, hanem bevonómassza, egyesek szerint enyhe szappanízzel, sápadt, fénytelen csokiszínnel. 139 forintot fizettünk érte, 35 grammos.
 13. Nekünk legkevésbé a szerencsi diabetikus csokoládé ízlett - de tisztában vagyunk azzal, hogy aki cukorbeteg, annak ez a csokoládé is CSOKOLÁDÉ. Mi úgy gondoljuk, hogy talán lehetne kakaósabb, étcsokisabb, illatában ütősebb csokoládét is gyártani cukorbetegek számára. Ám az is tény, hogy választék nem volt - vagy ezt vesszük diabéteszes ismerősünknek, vagy semmit - más gyártótól ugyanis nem találtunk diabetikus mikulást. Ez 219 forintba került, 40 grammos.

És mi van a címkéken?

Főszerkesztőnk dietetikus, megkértem, hogy nézze meg a figurák címkéit. Bizonyos esetekben a kalóriamennyiség feltüntetését hiányolta, máskor pedig azt kifogásolta, hogy - mivel nem papírra, hanem a fémfóliára nyomták - roppant nehezen olvasható a szöveg. Őt is meglepte az egyik címkén a figyelmeztetés: "Tárolási feltételek: 16-23 C 70% rel. páratartalom". Megnéznénk azt a háziasszonyt, aki megpróbál ennek a kívánságnak eleget tenni...

A termékek vásárlásánál figyeljünk a csomagoláson feltüntetett információkra és próbáljuk meg előtérbe helyezni a kakaómasszát és kakaóvajat tartalmazó termékeket, melyek élvezeti értékük mellett értékes tápanyagokat is tartalmaznak. A legkomolyabb hiányossága éppen a diabetikus csokoládénak volt: a tápértéket a gyűjtőcsomagoláson találja - olvasható a címkén. Márpedig a mikulásfigurából nem szoktunk egy egész kartonnal venni, és ha ajándékba kaptuk, akkor sem szaladhatunk le a boltba, hogy kiderítsük az adatokat.

Mindent egybevetve: ha akár felnőttnek, akár gyermeknek veszünk csokoládé mikulást, inkább a kicsit drágább, jobb minőségű figurák közül válasszunk, és mindenképpen nézzük meg a címkét. Ha azt látjuk, hogy bevonómasszából készített figura, akkor azt inkább csak dísznek vegyük meg. Ha igazán ajándéknak, ehető finomságnak szánjuk, akkor valódi tej- vagy étcsoki figurát tegyünk a mikuláscsomagba.

A teszteléshez az Édességgyártók Szövetségének hivatalos pontozólapját használtuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció