Tejút - az egészséghez

A tej a leggazdagabb kalcium- és kitűnő D-vitamin forrás. Emellett frissítő ital, ami fontos ásványi anyagokat tartalmaz és rengeteg erőt ad.

Gondolja, hogy a tej csak gyerekeknek való? Szó sincs róla. A tej a leggazdagabb kalcium- és kitűnő D-vitamin forrás. Emellett frissítő ital, ami fontos ásványi anyagokat tartalmaz és rengeteg erőt ad. Mi ennek a jelentősége?

Magyarországon az összes halálozás háromnegyed részéért a táplálkozással összefüggő betegségek felelősek. De ezeket megelőzhetjük, ha egészségesen élünk, táplálkozunk.

Ebben segíthet a tej.

A tejtermékek az alapélelmiszerek között is kiemelkedő fontosságúak, a legkevésbé vagy egyáltalán nem nélkülözhetőek. A terhes nők, a szoptatós anyák csak tejfogyasztással védhetik meg önmaguk és magzatuk egészségét. Az újszülöttek az anyatejtől fejlődnek harmonikusan és duplázzák meg rövid időn belül a súlyukat.

A tejtermékek az idősek számára is az egészséges táplálkozást jelentik, ráadásul megfizethető áron. Ugyanakkor a tejtermékek nagy szerepet játszanak a fiatalok és a gyerekek izom- illetve csontfejlődésében. Tejalkotórész-koncentrátumokat fogyasztanak a sportolók és a testépítők is. A tejtermékek az ember egyetlen életszakaszában sem mellőzhetőek: rendszeres fogyasztásuk fokozza a szellemi frissességet és teljesítőképességet.

Az 1990-es évek forradalmian új eredményeket hozó kutatásai arra világítottak rá, hogy az élelmiszerek közül a tejtermékek a leggazdagabbak egészségvédő hatóanyagokban. Kiderült az is, hogy ez a megállapítás igaz a tej összes makroalkatrészére, így a tejzsírra, tejfehérjére, tejcukorra, ásványi anyagokra és a vitaminokra is. A bioaktív tejanyagok a tápanyagoknak egy különlegesen értékes csoportját jelentik, amelyek védik az emberi szervezetet a betegségektől, részt vállalnak már meglévő egyes bajok - például a csontritkulás - gyógyításában is. A tejzsír több előnyös tulajdonsága régóta ismert és elismert: jó emészthetőség, gazdag zsírban oldódó vitamintartalom, növekedést serkentő hatás, a káros baktériumok pusztítása. Köztudott az is, hogy gátolja az érelmeszesedést, és erősíti a szervezet védekező rendszerét.

A tej mintegy kétszáz tápanyaga közül a kalcium a legfontosabb, az összes élelmiszer-kalcium közül ez hasznosul legjobban a szervezetben. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a kalciumszükséglet hetvenöt százalékát fedezik. A kalcium felszívódása számottevően javul, ha a táplálék laktózt is tartalmaz, márpedig a tej fő szénhidrátja éppen a laktóz. Emellett fél liter tejben több fehérje van, mint két tojásban, s csaknem annyi, mint tíz deka marhahátszínben. Ez az öt deci fedezi a napi fehérjeigény húsz-huszonöt százalékát!

A koleszterin ugyan fontos része a tejzsírnak, de a többi állati zsiradékhoz viszonyítva ez a tartalom igen alacsony.

Ugye, hogy egyre vonzóbb rátérni a tejútra? Próbáljuk ki!

A tej a leggazdagabb kalciumforrás. Kalciumra szükség van...

 • a fogazat épségéhez (a tej csökkenti a fogzománc oldhatóságát)
 • a véralvadáshoz
 • a B12-vitamin felszívódásához
 • fiatal korban a növekvő és erősődő csontrendszer kialakulásához
 • huszonöt-harminc év felett a csontrendszer egészségének megőrzéséhez
 • a negyven-ötven éveseknek azért, hogy a csont lebontásának üteme lassuljon

A kalciumhiányos táplálkozás növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Egy felmérésben a megvizsgált gyermekek közül a fiúk hatvannégy százalékánál, a lányok hetven százalékánál nem megfelelő a kalciumbevitel.

Minden csésze kávé 100 mg-mal növeli a napi kalciumszükségletünket. Három csésze kávé okozta kalciumürülés 250 ml tej többletfogyasztásával pótolható.

A túlzott sóbevitel is növeli a kalciumürítést, Magyarországon a sófogyasztás az optimális szint két-háromszorosát is eléri.

A kalciumhiány az arra érzékenyeknél hypertóniát okozhat.

Mit tartalmaz két deciliter tej?

A napi ajánlott tápanyagszükséglet jelentős hányadát, azaz

 • a kalciumszükséglet harminc százalékát
 • a B2-vitamin huszonhárom százalékát
 • az A-vitamin hat százalékát
 • a fehérje tizenhárom százalékát
 • a vas három százalékát
 • a B12-vitamin harminc százalékát

Forrás: 38. heti Nők lapja

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció