Tavaszi nagytakarítás kívül-belül

Manapság nagy divat, hogy bizonyos időközönként megtisztítjuk, méregtelenítjük szervezetünket, hogy egészségesebbek legyünk, sőt akár fogyjunk is. De vajon valóban jót teszünk magunknak azzal, ha méregtelenítésre adjuk a fejünket?

A tavaszi megújulás sokaknál magával hozza az igényt az új életre, a testi megújulásra, a szervezet megtisztítására, a fölös kilók leadására. A napjainkban divatos méregtelenítő kúrák fogyást, az immunrendszer erősödését és jó működését, anyagcsere-gyorsulást és -frissülést, tiszta bőrt, a fejfájás, fáradtság megszűnését ígérik, ám korántsem biztos, hogy valóban ilyen hatást gyakorolnak a szervezetre.

Tényleg szükség van a szervezet méregtelenítésére?

A méregtelenítés kifejezés alatt a szervezet méreganyagoktól, salakanyagoktól való megtisztítását értjük - azért így nevezzük, mert az elméletek szerint a környezetből összeszedett és testbe jutott mérgeket a szervezet magától nem képes eltávolítani, ehhez külső segítségre van szüksége.

A táplálkozás és a mindennapi tevékenységek során bevitt és felhalmozódó méreganyagok különböző gondokat okozhatnak a szervezet működésében. A szervezet "elmérgesedése" elhízáshoz, problémás bőrhöz, allergia kialakulásához, emésztési problémákhoz vezethet, ám a méregtelenítési folyamat során állítólag a szervezet megtisztul, kiürülnek és távoznak a mérgek a májból és a bélből, valamint megtisztul a bőr is.

A méregtelenítés elve szerint méregnek minősülnek azok az élelmiszerek és anyagok, amelyek nehezen emészthetők és üríthetők, ezért felborítják a szervezet egyensúlyát. Napjainkban gyakorlatilag bármi méreganyagnak minősülhet, hiszen rengeteg adalékanyag, tartósítószer, permetező-, rovarirtó-, gyógyszer- és szteroidmaradvány kerül ételeinkbe és italainkba, melyekkel szervezetünknek meg kell küzdenie.

Valóban segít, ha bizonyos időközönként "kipucoljuk" magunkat?

Tihanyi András dietetikus szakértő véleménye szerint a méregtelenítés mai népszerűsége abból fakad, hogy nem értjük a világ, a testünk működését, de vágyunk a hosszú életre. Könnyebb a mesterséges mérgeket hibáztatni, és egyszerű eszközökkel durván belenyúlni a szervezet működésébe, mint egészségesen táplálkozni nap mint nap, rendszeresen sportolni, és belátni, hogy a világ nem fekete vagy fehér. A gabonát fertőző természetes penész mérge is ugyanolyan rákkeltő lehet, mint a dohányfüst összetevői, a mérges gombákat is kerülni kell, viszont nem érdemes minden adalékanyagtól betegesen rettegni.

Mióta méregtelenítünk?

Ugyan az evés rengeteg élvezetet okoz, mégis a táplálékbevitelt tekintjük a baj fő forrásának, így táplálékmegvonással próbálunk megszabadulni a mérgektől. Ennek alapja a vallási böjt, melyet már évszázadok óta gyakorlunk - gondoljunk csak a keresztények húsvét előtti böjtjére, vagy a muzulmán Ramadánra. A nagy vallásalapítók azt tanították, hogy a böjt segítségével közelebb kerülünk Istenhez, mert testünk, lelkünk és szellemünk megtisztul. Az éhezés és a böjtölés valóban megváltoztatja az idegrendszer működését, befolyásolja az agyműködést, és másfajta tudatállapot kialakulásához is vezethet. A koplalással rövid idő alatt a szervezetből is kiürül gyakorlatilag minden - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok ugyanúgy, mint a salakanyagok. A mai megtisztulási módok közül a böjt kúraszerű variációi a legnépszerűbbek, emellett elterjedt a tisztító italok, készítmények fogyasztása is.

Mi az igazság?

Tihanyi András szerint le kell szögezni, hogy a méregtelenítés, mint olyan, nem létezik. A szakemberek (orvosok, dietetikusok) döntő többsége szerint a testnek megvan a maga méregtelenítő mechanizmusa. Testünk lehetőség szerint véd minket a mérgek és kórokozók szervezetünkbe történő bejutásától, májunk pedig mind a testünkben termelődő, mind a kívülről bejutó veszélyes anyagokat ártalmatlan és kiválasztható formába próbálja átalakítani. Ez nem mindig sikerül, van, amikor ártalmasabb a szervezet terméke, mint az eltávolítandó anyag.

Ezen azonban nem segíthetünk, és a csontjainkban, zsírszövetünkben felhalmozódó ártalmas anyagokat sem tudjuk célzottan eltávolítani. Mivel a méregtelenítő módszerek a táplálkozás korlátozásával járhatnak, ezek hatására nagy energia- és fehérjeigényű májunk működése romolhat. Emésztőrendszerünket azonban pihentethetjük a nagy lakomák után, az energiamegszorítás gyulladásos folyamatokat is visszaszoríthat, ezt nevezhetjük a szervezet tehermentesítésének.

Hogyan tehermentesíthetjük szervezetünket?

Nem a bizonyos időszakonként végzett kúrákkal tehetjük egészségessé testünket, hanem rendszerességgel és odafigyeléssel. Az egészséges, vitamin- és rostdús táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás, a rendszeres mozgás, valamint az elégséges, minőségi pihenés segítségével egész évben megfelelő működésre bírhatjuk szervezetünket. Ezek segítségével immunrendszerünk, emésztőrendszerünk, kiválasztó szervrendszerünk, szív- és érrendszerünk problémamentesen, hatékonyan tud működni, és nincs szüksége méregtelenítőnek nevezett kúrákra.

A Nők Lapja Egészség márciusi számában bővebben olvashat még a méregtelenítés különböző módjairól (a gyümölcs- és zöldségkúráktól a léböjtkúrán át a méregtelenítő masszázsokig), és szemezgethet a dietetikus szakértő további tippjei közül az 50-53. oldalon. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a oldalon!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: