Öröklődő elhízást okozhat az omega-egyensúly felborulása

A túlevés és a rossz kombinációban történő étrendi zsírsavbevitel olyan elhízást okozhat, amely a következő generációra is továbböröklődhet. A többszörösen telítetlen omega-6 és omega-3 zsírsavak egyaránt fontosak az egészség megőrzéséhez, azonban a túl sok omega-6 és a túl kevés omega-3 hatására az utódok elhíznak - derült ki egérkísérletekből, amelyekkel az emberi táplálkozásban mostanában bekövetkezett változásokat modellezték.

Az elmúlt négy évtizedben a nyugati típusú étrendben az omega-6 és omega-3 aránya az egészséges 1:5 arányról 15:1-re tolódott el Európában és 40:1-re az Egyesült Államokban. Amerikai nők anyatejében ez az arány 6:1-ről 18:1-re változott.

Korábbi vizsgálatok már összefüggésbe hozták az egyensúly felborulását és a szívbetegségeket. Azonban "ez az első alkalom, hogy öröklődő elhízást sikerült kimutatni" az omega-zsírsavak bevitelével kapcsolatban, nyilatkozta az AFP-nek Gerard Alihaud, a Nizzai Egyetem biokémikusa, a vizsgálat vezetője egy telefoninterjúban. "Az omega-6 nem más, mint egy zsírtermelő bomba."

A szakértők nem értenek egyet abban, hogy az elhízás okát az étrend zsírtartalma vagy az elfogyasztott kalóriák összmennyisége adja-e. A Journal of Lipid Research folyóiratban megjelent tanulmány még egy nézőpontot ad hozzá a vitához és új megvilágításba helyezi a gazdagabb országokon végigsöprő elhízásjárványt. Azt is felvetik, hogy a nem genetikai eredetű, egész családokat érintő, az egészséget fenyegető elhízásért nem csak a környezeti tényezők lehetnek felelősek.

Az omega-egyensúly felborulása és az elhízás közötti kapcsolat "valószínűleg epigenetikus", mondta Alihaud arra utalva, hogy a gének vegyületekre történő "lefordítása" igen összetett folyamat. "A rágcsálók genomja és DNS-e nem módosult, de ezek a tényezők képesek befolyásolni, hogy adott gének hogyan fejeződnek ki."

A kísérletek során négy egérgenerációt etettek 35 százalékos zsírtartalmú étrenddel, melyben az omega-zsírsavak aránya a mai nyugati étrendével egyezett meg. Ennek eredményeképpen minden generációban egyre nagyobb súlyú utódok születtek. Ezen kívül az állatoknál inzulinrezisztencia is kialakult, amely a II-es típusú cukorbetegség árulkodó jele. Ez emberekben az elhízás egyik leggyakoribb és legsúlyosabb következménye.

Az omega-6 arányának növekedése és az omega-3 arányának csökkenése részben annak tudható be, hogy a haszonállatok fű és széna helyett manapság már inkább gabonaalapú tápot kapnak - magyarázta Alihaud. Míg a fű omega-3-ban gazdag, "a termelékenység javítása érdekében ennek helyét átvették a gabonából, főként kukoricából készült tápok, amelyek omega-6-ban gazdagok". Az állatok takarmányához adott lenmagolajjal helyreállítható lenne a húsok és tejtermékek egészséges omega-egyensúlya.

A zsírsavaknak három típusa létezik: telített zsírok, illetve egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok. Franciaországban az egészségügyi hatóságok a kalóriabevitel 30-40 százalékát javasolják zsírsavakból fedezni, míg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) 20-30 százalékot javasol. Mindkét szervezet egyetért azonban abban, hogy a bevitel nagy részét a telítetlen zsírsavak révén kell biztosítani halak, diófélék és növényi olajok révén, miközben kerülni kell a vörös húsokban és tejtermékekben található telített zsírsavakat.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra