Másfél évvel tovább élhet, ha teázik

Főképp a heti legalább három csésze zöld teát fogyasztók számíthatnak arra, hogy szokásuk egészségük hasznára válik.

Akár 15 hónappal is tovább élhetnek azok a középkorú emberek, akik heti minimum három csésze teát fogyasztanak - állítják kínai kutatók, akik 1998 óta százezer ember táplálkozási szokásait vizsgálták.

Felére csökkent a rizikó

A tudósok különösen akkor lepődtek meg, amikor az egyik alcsoport eredményeit részletesen nyomon követték, s rájöttek, a rendszeres teafogyasztók körében felére csökkent a halálos szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázata. Sőt, összességében a korai elhalálozás rizikója is harmadával volt alacsonyabb náluk, szemben a teát ritkán fogyasztókkal.

zöld tea, polifenolok, hosszú élet
zöld tea, polifenolok, hosszú élet

A Kínában végzett kutatás során kiderítették, különösen a zöld teának lehet ilyen egészségvédő hatása, s azért is jelentős a rendszeres fogyasztók körében, mert a szervezetükbe így bevitt polifenolok - melyek a szívbetegségek és amagas vérnyomáskialakulásától is védenek - folyamatosan jelen vannak, ellenben a ritkán teázókkal, akiknél ezek a mikrotápanyagok viszonylag hamar kiürülnek a testből.

A European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Hszinjan Vang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémia munkatársa úgy fogalmazott: "a rendszeres teafogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, s az egyéb halálokok kockázatát".

"Leginkább a zöld tea, s annak rendszeres fogyasztása az, ami jótékony hatású" - hangsúlyozta a kutató.

Forrás: Telegraph

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció