Koronavírus: élelmiszerek is fertőzhetnek

A Sydney-i Egyetem professzora a járvány kezdete óta vizsgálja a koronavírust, és most arra figyelmeztet, hogy minden felületen - így a zöldségeken és gyümölcsökön is - megélhet hosszabb-rövidebb ideig a SARS-CoV-2.

Az új koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de az már hetekkel ezelőtt kiderült, hogy akár tárgyak közvetítésével is megfertőződhetünk, mert élettelen felületeken is életképes tud maradni a vírus. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ jelentése szerint a réz- és acélfelületeken az új koronavírus körülbelül két órán át marad veszélyes. Műanyag és papír tárgyakon pedig ennél is hosszabb ideig.

Így győzi le azimmunrendszera koronavírust Ausztrál orvosok egy olyan COVID-19-páciens gyógyulását követték nyomon, akinek a koronavírus-fertőzésen kívül nem volt más betegsége. Ebből pedig új információk derültek ki arra vonatkozólag, hogyan birkózik meg egy egészséges szervezet a vírussal. Részleteket itt olvashat.

Eddig azonban viszonylag kevés szó esett arról, hogy mi a helyzet a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel - vajon a héjukon megtapadhat a koronavírus, ami aztán átvándorolhat a kezünkre? Timothy Newsome, ausztrál virológus éppen ezt vizsgálta, és arra az eredményre jutott, hogy sajnos ettől is tartanunk kell.

A szakértő azt tanácsolja, hogy a járvány alatt szappanos vízzel mossuk meg a zöldségek és gyümölcsök héját. Fotó: Getty Images
A szakértő azt tanácsolja, hogy a járvány alatt szappanos vízzel mossuk meg a zöldségek és gyümölcsök héját. Fotó: Getty Images

A Femail brit online portálnak azt nyilatkozta, hogy a csomagolatlan zöldségek és gyümölcsök is potenciális veszélyt hordoznak. Főleg, hogy sok ember kezén átmennek, mire a polcokra - és onnan a bevásárlószatyrunkba - kerülnek. Kifejtette, hogy ugyan számos szupermarket fertőtleníti az áruját a jelenlegi helyzetben, ám ez alól a friss termékek kivételt képeznek, hiszen a vegyi anyagok bejuthatnának a zöldség vagy gyümölcs belsejébe is.

Éppen ezért azt tanácsolja, hogy elővigyázatosságból a járvány alatt ne tapogassuk a zöldségeket és gyümölcsöket bevásárláskor, húzzunk kesztyűt, vagy műanyag zacskót megfogva tegyük kosarunkba őket. Hazaérve pedig mossuk meg őket langyos szappanos vízzel, mielőtt kipakoljuk őket, még akkor is, ha a héját egyébként nem fogyasztanánk el.

Nővérek és orvosok, akik a koronavírus alatt sem veszítik el a humorérzéküket - szívmelengető válogatást talál az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)