Koffein: mennyi az elég?

Időnként szükségünk van valamilyen stimuláló szerre, mert fenn kell tartanunk az éberségünket és a koncentrációnkat, s az magunktól nem mindig sikerül. A legkézenfekvőbb, ha iszunk egy kávét vagy teát. Mindegyikben a koffein adja a "pörgési" faktort. Csak nehogy túlpörögjünk.

Az ISIC (Institute for Scientific Information on Coffee - a kávéról szóló tudományos információk intézete) nonprofit szervezet szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 400 milligramm koffeint szabad fogyasztani, a terhes nőknek pedig ennek felét, ami 2-3 csésze kávénak felel meg. Roger Cook, az ISIC tudományos vezetője azonban figyelmeztet, hogy egy csésze kávé lehet, hogy csak 95 milligramm koffeint tartalmaz, de előfordulhat az is, hogy 200 milligrammot. Azaz figyelni kell a mértékre.

Dr. Mark Hyman, a clevelandi funkcionális orvostudományi klinika igazgatója pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a koffein fogyasztása a nap folyamán késleltetheti a szervezet belső cirkadián óráját. Ezt enyhe stimuláló hatásként éljük meg, de aki hajlamos rá, annál megzavarja az alvást, illetve elősegíti a szorongást és a depressziót.

Ezek a koffeintúladagolás jelei Túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, amihez elég napi 6 csésze kávét meginni, de ha kólát és csokit is fogyasztunk egy nap, már bőven túlléphetjük a határértéket. Milyen tünetekre kell figyeljünk? Kattintson! A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koffein hasznos lehet, mert képes javítani az éberséget, különösen akkor, ha a cirkadián óra lelassul ebéd után, vagy például egy éjszakai műszak közepén, és rövid ideig segít csökkenteni a régóta úton lévő vezetők fáradtságát.

A hosszútávú hatásokra egy tavaly májusban megjelent kutatási anyag világított rá. Ezt az ISIC mutatta be az európai szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és rehabilitációjára alakult szövetség éves közgyűlésén. A jelentés részletezi, hogy több vizsgálat alapján a kávézás javítja a szív egészségét. Egy ilyen tanulmány az American Journal of Epidemiology című folyóiratban is napvilágot látott, amely megállapította, hogy napi 3-5 csésze kávé fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázatát akár 21 százalékkal.

Mennyi koffeint fogyaszthatunk büntetlenül?

Mennyi koffeint fogyaszthatunk büntetlenül? Júliusban a Journal of Alzheimer's Disease folyóirat publikált cikket arról, hogy a kávézás befolyásolja az öregedéssel járó kognitív zavar vagy a demencia megjelenését. Olaszországban végzett megfigyelések alapján napi egy-két csésze kávé ugyanis képes késleltetni e negatív folyamatok felbukkanását.

A túl sok koffein azonban magas vérnyomást, szorongást vagy depressziót okozhat, sőt függővé lehet válni tőle. Ha valaki több mint 250 milligramm koffeint fogyaszt naponta, és következők közül öt vagy több tünetet észlel magán az a koffein által okozott zavar megnyilvánulása lehet: nyugtalanság, idegesség, szorongás, álmatlanság, kipirult arc, fokozott vizeletkiválasztás, gyomor- és bélrendszeri zavarok, izomrángás, csapongó beszéd, tachycardia vagy szívritmuszavar , fáradhatatlan időszakok vagy pszichomotoros nyugtalanság.

Ilyenkor jobb óvatosan leállni a koffeinfogyasztással . Nem azonnal, mert az elvonási tünetek is kellemetlenek. De Cook szerint az adagok óvatos csökkentésével a nagyobb kellemetlenségek megúszhatók. Egy eszpresszó kávé 45-75 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze fekete tea 14-70 milligrammot. De figyelni kell rá, hogy mennyi kólát vagy energiaitalt fogyasztunk el, sőt arra is, hogy a fejfájás ellen bevett pirulák mennyi koffeint tartalmaznak. Erről a dobozokon szerepelnek tájékoztató információk.

Forrás: U.S. News

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)