Jót tesz a Földnek, ha kevesebb húst eszünk

Manapság egyre jobban előtérbe kerül a különböző étrendek egészségügyi hatásai mellett az is, hogy egyes táplálkozási szokások mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Nem csoda tehát, hogy szinte hetente jelennek meg újabb kutatások a témával kapcsolatban.

Mit fogyasztanak a különböző étrendek követői?

 • Vegánok: semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak
 • Lakto-ovo vegetariánusok: tejet és tejterméket fogyasztanak, de húst és halat nem
 • Pesco-vegetariánusok: az állati eredetű termékek közül egyedül halat fogyasztanak
 • Szemi-vegetariánusok: heti egynél kevesebbszer, de havi egynél többször esznek húst
 • A fenti kérdéskört vizsgálta egy amerikai kutatócsoport is. A szakemberek arra jutottak, hogy a kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint egy hagyományos - tejet és tojást fogyasztó - vegetáriánusé. Ugyanakkor a legtöbb alacsony és közepes bevételű országban az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős növelésével járna az elegendő egészséges élelem megtermelése.

  Meglepő eredmények

  A Johns Hopkins Közegészségügyi Egyetem élhető jövőt kutató központjának kutatói az egyének és az országok szintjén is megvizsgálták az éhezés felszámolásának és a klímavédelem megfékezésének lehetséges útjait. Az általuk kidolgozott modellel azt elemezték, hogyan hatnának az étrendi változások az egyes emberek és az országok szintjén az üvegházhatású gázok kibocsátására és az ivóvíz-felhasználásra.

  zöldségek, húsmentes étrend, vegetáriánus étrend, vegán étrend, környezettudatos étrend, ökológiai lábnyom
  Sokat számít az is, hogy honnan származik az élelmiszer. Fotó: iStock

  A szakemberek kilenc növényi alapú - többek között a vöröshús-mentes, a latko-ovo vegetáriánus és a vegán - étrend hatásait nézték meg. Azt látták, hogy a tápláléklánc alsó részén elhelyezkedő állatokat - például kis halakat és puhatestűeket - tartalmazó étrendek majdnem olyan környezetbarátok, mint a kizárólag növényi étrend .

  Az is kiderült a modellekből, hogy az állati termékeket kétharmadával csökkentő, úgynevezett "kétharmadvegán" étrendet követőknek kisebb az éghajlati és vízfogyasztási hatása, mint a hagyományosabb lakto-ovo vegetáriánusoknak. A kutatók azonban elismerték, hogy ez nagyban függ az adott országok körülményeitől is.

  Mit tehetünk?

  A szakemberek ezért a magas jövedelmű országoknak azt ajánlják, hogy a klíma védelme, valamint a táplálkozással összefüggő betegségek és halálozások megelőzése érdekében támogassák a növényi alapú étrendeket , ugyanakkor vegyék a kulturális preferenciákat. "A karbonlábnyom különbségeit nagyrészt a tejtermékek fogyasztásának eltérései magyarázzák. Ugyanakkor ezek a termékek fontos szerepet játszanak a gyerekek alultápláltságának és növekedési elmaradásának megelőzésében" - mondta Martin Bloem, a Johns Hopkins élhető jövőt kutató központjának igazgatója.

  Kiemelték továbbá, hogy az élelem származási helye is erősen befolyásolja a klímát. Egységnyi marhahús előállítása például Paraguayban majdnem 17-szer több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint Dániában. A különbség legtöbbször a legelők kialakítása miatti erdőirtással magyarázható. Fontos tehát, hogy honnan származik az étel, a kereskedelemnek ugyanis nagy hatása van az egyes országok élelmezéssel kapcsolatos karbonlábnyomára és ivóvíz-felhasználására - figyelmeztetnek a kutatók.

  )
  Vitamin ABC - D Vitamin (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +29, +35 °C
  Minimum: +14, +20 °C

  Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)