Hogyan hat az agyra a diétás üdítő? Vita van!

Ahogy a HáziPatika.com is megírta, az Amerikai Szív Társaság (AHA) kutatása szerint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi érkatasztrófa és az időskori elbutulás kockázatát. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) viszont vitatja, hogy ez bizonyított lenne.

"Nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők fogyasztása és az agyvérzés (stroke) vagy a demencia kialakulása között" - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association ISA) az Amerikai Szív Társaság (AHA) megállapításaira (Lásd a keretben!) reagálva.

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi érkatasztrófa és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát - figyelmeztetnek kutatók az Amerikai Szívtársaság Stroke című folyóiratában közölt tanulmányukban. Részletek!

Az ISA áttekintve Matthew Pase és szerzőtársai kutatási eredményeit arra jutott, hogy egy olyan megfigyeléses vizsgálatról van szó, amely nem mutat be a diétás üdítőitalok fogyasztása és egyes betegségek - ebben az esetben az agyvérzés (stroke) vagy a demencia (időskori elbutulás) - kialakulása között oksági viszonyt magyarázó, hihető mechanizmust és meggyőző bizonyítékokat.

Az Amerikai Szív Társaság közleménye szerint tíz éven át tartó követéses tanulmány során a kutatók megnézték, hogy mely alanyoknál jelentkezett agyi érkatasztrófa vagy demencia, majd összevetették a betegségek előfordulási arányát a résztvevőktől előzetesen bekért táplálkozási adatokkal.

üditő
Legyen tiszta üdítő a pohárban! Vagy inkább víz?

Az ISA szerint a vizsgálatba bevontak közül 2888-an betöltötték a 45-ik és 1484-an a 60-ik életévüket, s közöttük 97 agyvérzéses és 81 demenciás esetet regisztráltak. A kutatók három csoportot különítettek el: az ilyen üdítőket nem fogyasztók, az alkalmi fogyasztók (napi gyakoriságnál ritkábban) és a rendszeres fogyasztók (napi egy vagy több adag üdítő) csoportját. Ebbe a legutolsó csoportba 519-en tartoztak, s közülük kevesebb mint két tucat esetben következett be agyvérzés vagy demencia. Ezen felül az ischaemiás stroke kockázata például a diétás üdítők alkalmi fogyasztói között is kábé kétszeres volt. Az ISA ezeket a számokat és összefüggéseket nem tartja meggyőzőnek.

A szervezet Carlo La Vecchiát, a Milánói Egyetem professzorát idézi, aki a tanulmány megállapításaihoz kapcsolódva többek között megjegyezte: "a diétás üdítők fogyasztása és a stroke közötti kapcsolat kevésbé erős abban a harmadik statisztikai modellben, amely azokat a további kardiometabolikus változókat is figyelembe veszi, amelyek a magasabb stroke-kockázathoz társulhatnak... A komplexebb harmadik statisztikai modellben nincs szignifikáns kapcsolat a demencia és a diétás üdítők fogyasztása között".

Az ISA azt írja: "Tény, hogy ha a meglévő magas vérnyomás betegséget, mint a legnagyobb stroke-kockázati faktort figyelembe vesszük a statisztikai elemzés során, a diétás üdítők fogyasztása és a stroke-ok közötti kapcsolat már gyengének bizonyul. Hasonlóképpen tovább csökken a diétás üdítők és a demencia közötti kapcsolat nagyságrendje, ha a szerzők figyelembe veszik a cukorbetegség, mint lehetséges zavaró tényező hatását. Végül az a metódus is korlátozza e tanulmány megállapításainak érvényességét, amellyel a táplálkozási szokásokat vizsgálták. Önbevalláson alapuló élelmiszerfogyasztási gyakorisági kérdőívet ( Food Frequency Questionnaire - FFQ ) használtak, amely a személyes visszaemlékezés bizonytalanságai miatt pontatlan lehet, így - ahogyan azt a tanulmány szerzői is elismerik - a modellben is hibalehetőséghez vezethet."

Megállapítják, hogy erős, klinikai vizsgálatokkal igazolt tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek és az azokat tartalmazó diétás üdítők hasznos eszközt jelenthetnek a cukor- és energiabevitel csökkentésében, ha a cukor helyett alkalmazzák azokat.

Napjainkban az elhízás (ami egyben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke fő kockázati tényezője) és a demencia ismert kockázati tényezőjének számító cukorbetegség egyre inkább terjedőben van világszerte. Ebben a helyzetben - vélekedik az ISA - népegészségügyi szempontból veszélyes és egyáltalán nem szerencsés elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak.

Az ISA közleménye viszont nem kifogásolta, amit Mathew Pase ajánl, hogy hogy inkább vizet igyunk üdítők helyett.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: