Hitek és tévhitek a tejes italokról

Tej, tejes ital, reggeli ital: van különbség? Mit jelent az UHT rövidítés? Mit kell nézni egy ízesített tejes ital címkéjén, hogy megtudjuk, miből is készült? Itt az idő, hogy tisztázzuk a legfontosabb tudnivalókat! Lássuk a gyakori hiteket, tévhiteket!

A mai tejek, tejitalok, reggeli italok tényleg nem tejből készülnek?

Ez az általánosítás ebben a formában nem helytálló. Ha egy termékre ugyanis az van írva, hogy "TEJ", biztosak lehetünk benne, hogy nem is lehet benne más. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy "TEJ", ami kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak.

Más a helyzet akkor, ha a hozzávalók között például a permeátot, vagy másképpen permeátumot is felfedezzük. A permeátumot leginkább tejitalok gyártása során használják, mellé tejet adagolnak. Ezen termékek fehérjetartalma kisebb, és kalciumból is kevesebbet tartalmaznak, mint azonos mennyiségű tej. A permeátum a tej ultraszűrésével előállított, fehérjében szegényített, tejcukortartalmú tejeredetű készítmény, mely oldószert és többek között tejcukrot, ásványi sókat tartalmaz.

Úgy veszem észre, a tejes italok a tej mellett tartalmazhatnak a már említett permeátum mellett <a href="/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/gatolja_az_izomsorvadast_a_tejsavofeherje/20120427134629" target="_blank">savót</a>, írót, vizet, ízesítőanyagot, színezékeket és egyéb adalékanyagokat is.

Igen, pontosan ezeket a "lehetőségeket" rögzíti a hatályos Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó cikkelye. A tejalapú italok ugyanis olyan készítmények, amelyekben a tejhányad legalább 50%, de nem éri el a 70%-ot, és az előállításukhoz a fentebb felsoroltakat lehet felhasználni. A felsoroltak sem ördögtől valók: a tejsavóban koncentrálódik például a tej ásványi anyagainak jelentős része, szervezetünk számára is jól hasznosuló formában. Az ízesítőanyagoknak hála pedig olyan finomságok jöhetnek ki a tejüzemekből, mint a kakaós, karamellás, madártejes, tejeskávés vagy epres tejes italok.

A reggeli italokon szerepel az <a href="https://www.tetrapak.com/hu/products_and_services/processing_equipment/dairy_equipment/uht_treatment/pages/default.aspx" target="_blank">UHT rövidítés</a>, ami a hőkezelés egyik típusát jelenti. Igaz az, hogy az UHT-termékek, tejes italok egészségtelenebbek a friss termékeknél?

Nem igaz! A termékek makro- és mikrotápanyag-tartalma majdnem ugyanaz UHT tartósítás után is, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. Az UHT és a pasztőrözött tej, tejtermékek, tejitalok pedig garantáltan biztonságosak, nem tartalmaznak kórokozókat. Az UHT (ultra high temperature treated) termékek az ultra magas hőmérsékletű hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönhetik hosszú tartósságukat.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: