Hamis banán: a jövő szuperélelmiszere

Egyelőre Etiópián kívül szinte ismeretlen ez a növény, egy új tanulmány azonban megállapította, hogy a jövőben rengeteg embert óvhatna meg az éhezéstől, és még a klímaváltozás sem fogja elpusztítani.

A hamis banánként is emlegetett etióp növény (eredeti neve enset, latinul: Ensete ventricosum) nemcsak szuperélelmiszer, hanem valóságos életmentő is lehet a jövőben, amikor a klímaválság egyre súlyosabb következményeivel kell majd szembenéznünk. A felmelegedésnek is ellenálló, banánszerű terméssel ugyanis egy új tanulmány szerint több mint 100 millió ember élelmezéséről lehetne gondoskodni - számolt be róla a BBC.

hamis banán, klímaváltozás, élelmezés
Egy nő kenyeret készít a hamis banán szárából.Fotó: Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis/Getty Images

A banán rokona mentheti meg az emberiséget?

A növény a banán közeli rokona, de egyelőre csak Etiópia egy részén fogyasztják. Leginkább kását és kenyeret készítenek belőle - pontosabban a magas keményítőtartalmú, erjesztett szárából és a gyökereiből, a banánszerű termés ugyanis nem ehető. Az új kutatási eredmények azonban azt sugallják, hogy Afrikán belül akár sokkal nagyobb területen is termeszthető lenne ez a növény, hiszen egyes vadon termő - de nem ehető - fajtái is több helyen megélnek a kontinensen.

Az éhség elleni fa

Hogyan lehetünk zöldebbek? Mutatjuk a szakértők tanácsait.

"Ez a növény nagyon fontos szerepet játszhat majd a biztonságos élelmezés és a fenntartható fejlődés megoldásában" - vélekedett Dr. Wendawek Abebe, az etiópiai Awasa Hawassa Egyetem munkatársa. A hamis banán jelenleg mintegy 20 millió embernek biztosítja egész évben az élelmet, egyes mezőgazdasági felmérések és modellek szerint azonban akár 100 milliónál is több ember élelmezését lehetne megoldani azzal, ha szélesebb körben termesztenék ezt a növényt. Ez más afrikai országokban - például Kenyában, Ugandában és Ruandában - is jelentősen fokozná az élelmezésbiztonságot a következő négy évtizedben.

A hamis banánnak egyébként van néhány furcsa és igazán egyedi tulajdonsága. Ez az évelő növény ugyanis az év bármelyik szakaszában elültethető és bármikor betakarítható. "Ezért hívják éhség elleni fának" - jegyezte meg Dr. James Borrell, a kew-i Királyi Botanikus Kert kutatója.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció