Ha spórolnunk kell, még erről is lemondunk

Az élelmiszerek piacán egy pillanat alatt lemondunk a márkahűségről a spórolás érdekében. Így egyes kereskedők – árrésük rovására – inkább a szükségesnél kevesebbet emelnek a termékek árán, hogy a vásárlóik megmaradjanak.

Számos olyan termék van, ami kétszer vagy éppen már háromszor annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt. De vajon az élelmiszerek esetében hol van a lélektani határ, és mennyire jellemző a vásárlókra a márkahűség ebben a helyzetben? E-kereskedelmi szakértő válaszolt a kérdésekre.

Érdemes hosszú távon gondolkozni

„Egyre jellemzőbb, hogy a vásárlók kifordulnak a boltokból, amikor meglátják az árakat. Ez érthető, hiszen a kereskedők is sok esetben pánikban vannak, így kapkodva áraznak, anélkül, hogy egyeztetnének a partnereikkel. Így sokszor valóban irreális árakkal is találkozhatnak az érdeklődők” – hívta fel a figyelmet Jánvári András e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu tulajdonosa. Elmondása szerint egyébként a vitaminokra és étrend-kiegészítőkre ez kevésbé jellemző, az élelmiszerek esetében sokkal drasztikusabb a helyzet.

„Azt látjuk az élelmiszereknél, hogy a vásárlók nagyon könnyen váltanak márkát, ha az egyik vagy másik olcsóbb. Volt, amikor a bulgurból az egyik márka olcsóbb volt, így háromszor annyit adtunk el belőle, mint a másikból. Majd amint megfordultak az árak, egyből lehetett az eladások számában is érezni a változást, pedig itt az árkülönbség csupán 10 százalék volt az egyik vagy másik rovására.”

drágulás, élelmiszer, vitamin
Jelentősen megváltoznak vásárlási szokásaink a drágulás miatt. Fotó: Getty Images

Több vitamint szedünk, mint három éve

A vitaminok és étrend-kiegészítők esetében a hosszú lejárat miatt hosszabb időszakra is rendelkezésre áll a megfelelő készlet, ezért csak akkor emelkednek az árak, amikor azt az árfolyam-növekedések kikényszerítik, vagy egy-egy komponens ára nagymértékben megugrik. „A vitaminok és étrend-kiegészítők drágulása előbb-utóbb elkerülhetetlen, ugyanis a dollár 2021 szeptemberében járt 300 forint alatt is, míg az elmúlt hónapban volt, amikor elérte a 450 forintot. Ennek követése az árakban szinte megfizethetetlen drágulást jelentene a vásárlóknak, így sok forgalmazó amellett döntött, hogy árrésük rovására kevesebbet emelnek a termékek árán, hogy a vásárlóik megmaradjanak” – emelte ki a szakértő.

A koronavírus-járvány csúcsidőszaka alatt megvoltak a slágertermékek: először volt a C-vitamin, majd a D-vitamin, de a cink és szelén is nagy figyelmet kapott. Azóta ezek fogyása mérséklődött. Ha viszont 2019-et nézzük, azaz a világjárvány kirobbanása előtti időszakot, akkor már nem látható visszaesés, sőt: összességében több vitamint és nyomelemet szednek az emberek.

Káros a D-vitamin, ha így szedjük?
A megfelelő mennyiségű D- és K-vitamin bevitele egyaránt elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Egyes állítások szerint azonban káros is lehet a D-vitamin pótlása, ha közben alacsony a szervezetünk K-vitamin-szintje. Nézzük, mi az igazság.

A kis kiszerelés csak tűzoltásra jó

A vásárlók sok esetben kisebb kiszerelésben kezdenek el vásárolni, ami ugyan pillanatnyilag gazdaságosabb megoldásnak tűnhet, azonban hosszú távon ráfizetést jelent. „Például van olyan C-vitamin-termék, amely esetében a 60 darabos csak 20 százalékkal olcsóbb, mint a 100 darabos, tehát az egységárban jelentős a különbség” – mutatott rá Jánvári András.

Nem érdemes az egészségen spórolni

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a vásárlók sok esetben lemondanak egyes termékekről, mert a pénztárcájuk kapacitása véges. A vírusfertőzések szezonjában azonban nagyon fontos, hogy figyelmet fordítsunk a megelőzésre és az immunrendszer egészséges működésének támogatására. „Valószínűleg a 18-20 fokos irodák is növelik majd az esélyét, hogy ezeket a betegségeket az emberek könnyebben elkapják” – hangsúlyozta a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra