Ezt isszák a világban

A Time magazin online kiadása két tudományos kutatás eredményeire támaszkodva számolt be a világ italfogyasztási trendjeiről.

A PLOS One című szaklap legfrissebb tanulmánya például a nem szeszes italok globális fogyasztási szokásait térképezte fel.

A gyümölcslé a gazdagok itala

E tudományos közlemény legfőbb tanulsága, hogy minél gazdagabb egy ország, annál több gyümölcslevet isznak a lakói. Ezt a publikáció vezető szerzője, Gitanjali Singh, a Tufts Egyetem élelmezéstudományi és élelmezéspolitikai karának egyetemi docense állapította meg. Singhék az italokat három csoportba osztották. Az első kategóriába a cukorral édesített italok tartoztak. Ide sorolták a kutatók energiaitalokat, a jeges teákat vagy egy reggeli frappét is, de olyan gyümölcsleveket is, amelyek nem 100 százalékos gyümölcstartalmúak. A második kategóriába az "igazi" gyümölcslevek tartoztak, a harmadikba pedig a tej.

Az ártalmas ásványvíz Szívesen oltjuk szomjunkat szénsavas ásványvízzel, de vajon jól tesszük-e? Brit kutatók szerint nem: ártunk vele a fogainknak, a gyomrunknak, és még hízhatunk is tőle. Tudjon meg mindent az ásványvíz ártalmairól!

Hol isznak sok tejet?

Így a legtöbb igazi gyümölcslevet Ausztráliában és Új-Zélandon isszák az emberek, a legkevesebbet pedig Eritreában. A tejnél hasonló a helyzet: minél jobban megy egy országnak, annál több tejet isznak a lakói. A svédek és az izlandiak 1,6 egységnyi tejet naponta, a finnek 1,3 egységnyit. Az amerikaiak 0,69-nél tartanak (egy egység 8 unciának felel meg, azaz 2,36 decinek), viszont a legkevesebb tejet a dél-koreaiak isszák.

A Time cikke nem tér ki ennek a magyarázatára, de Dél-Koreában biztos, hogy nem az anyagi helyzetük miatt isznak kevesebb tejet az emberek - hiszen fejlett országról van szó. A statisztikánál alighanem figyelembe kell venni, hogy a laktózlebontási képesség népenként, országonként jelentősen eltérhet egymástól. Ázsiában ez a képesség bizonyos területeken - mint a Wikipedia térképe mutatja, Dél-Koreában, Kínában és Japánban is - szinte teljesen hiányzik.

A tejfogyasztásnál globálisan két "centrum" látszik kibontakozni: Európa egyes és részein és Latin-Amerika középső vidékein a leggyakoribb a tejivás.

Tehát nem a gazdagság az egyetlen tényező, ami meghatározza az ivási szokásainkat. Így például a fiatalok - különösen a férfiak - jobban kívánják a cukorral édesített italokat. Ez utóbbiakat a regionális elemzés szerint a leginkább a karibi térségben fogyasztják az emberek. A tejet pedig főleg idősebb emberek isszák.

A másik tanulmányt, amelyre a Time hivatkozik, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) készítette 2014-ben, szintén a globális tendenciákat mérte fel, de itt az alkoholfogyasztást mérték.

Eszerint egy átlagos, 15 év feletti személy évente 6,2 liter tiszta alkoholnak megfelelő mennyiséget fogyaszt, azaz naponta egy pohár szeszes italt fogyaszt.

Az összesített lista alapján Magyarország a 8. helyen szerepel az alkoholfogyasztás mennyiségét illetően

Az összesített lista alapján Magyarország a 8. helyen szerepel az alkoholfogyasztás mennyiségét illetően

A legnagyobb ivók

A Wikipedián elérhető a Time által hivatkozott WHO-statisztika összesítése is, amely 2014-re vonatkozik, és a mért (nyilvántartott) és a kalkulált alkoholfogyasztást is figyelembe veszi. A világranglistán Magyarország a nyolcadik, 13,3 literrel, amiből a "nyilvántartott adat" 11,3 liter, a többi "hozzákalkulált" becslés.

Az alkoholizmus súlyos betegség Az alkoholizmus, más névan alkoholfüggőség testi és lelki tünetekkel egyaránt jelentkezik. A helyzet aggasztó, Magyarországon 800 ezer-egymillió alkoholbeteg él. Minden fontosat megtalál az alkoholizmusról a Betegségek A-Z szócikkében. A sorrendet egyébként Fehéroroszország vezeti 17,5 literrel, a WHO szerint a második Moldova 16,8 literrel, a harmadik Litvánia 15,4-gyel, a negyedik pedig Oroszország 15,1 literrel, vagyis a volt Szovjetunió utódállamai "verik a mezőnyt". Ám az ötödik helyen is volt szocialista ország áll: Románia 14,4 literrel, majd Ukrajna (13,9 liter) és Andorra (13,8 liter) következik a nyolcadik helyen álló magyarok előtt.

A Wikipedia ugyanezen szócikkében elérhető egy másik statisztika, amely döntően 2011-es adatokra hivatkozik az OECD-államokban, azaz a fejlett ipari országokban. Eszerint az egy főre jutó tiszta alkohol fogyasztásában Észtország jár az élen, 12,3 literrel, a második Ausztria 12,2 literrel, a harmadik Franciaország 12 literrel, majd az írek következnek 11,7-tel, a csehek 11,5-tel, és holtversenyben hatodik Magyarország, Spanyolország és Portugália a listán 11,4 literrel. (Az említett adatok csak a portugálok (2007) és a spanyolok (2009) esetében nem 2011-esek.)

A sörivók

Mindez az egyes italokat tekintve igen eltérő fogyasztási szokásokból tevődik össze. Sörivásban például 2012-es Wikipedia-adatok szerint cseh (148,6 liter), osztrák (107,8), német (106,1) sorrend alakult ki a világranglistán, amit az észtek és a lengyelek követnek, megelőzve az íreket és a horvátokat.

A sorrendből kiderül, hogy a cseh-osztrák-német sörgyártási tradíciók sokat számítanak tehát a világranglistán elért helynél, de nem csupán ez játszik szerepet a sorrend kialakulásában. Hiszen a leghíresebb sörgyártók közül a belgák például csak tizennyolcadikak a listán, és a világ 2., 3. és 4. legnagyobb sörgyárát működtető dél-afrikaiak, hollandok és dánok is csupán rendre a 31., 16. és a 29. helyen állnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)