Drágulnak az ásványvizek

Mintegy 5 százalékkal több ásványvíz fogyott Magyarországon 2018 első négy hónapjában, a gyártók pedig több mint 20 milliárd forinttal nagyobb értékben adtak el ásványvizet az előző év azonos időszakához képes. De jön a drágulás.

Drágábban vehetünk majd ásványvizet

Kedvezőtlenül hatnak a világpiaci trendek az ásványvízágazatra, mivel az egyre emelkedő kőolajárak jelentősen növelik a csomagolóanyagok, azaz a PET-palackok árát - írja közleményében a lajosmizsei Magyarvíz Kft.

Ásványvíz vagy gyümölcslé: melyik jobb? A nyárias meleg beköszöntével nagyobb figyelmet kell fordítani szervezetünk folyadékszükségletének biztosítására. Egy 2017-es felmérés adatai szerint bár egyre tudatosabban választunk italokat , sokszor mégis az ár alapján döntünk.

Drágulnak az ásványvizek Magyarországon, ásványvíz vízfogyasztás áremelkedés drágulás palackozott víz PET-palack
Drasztikusan drágulni fognak az ásványvizek Magyarországon?

Eddig egy átlagos palackhoz szükséges alapanyag 1000 euró volt tonnánként, jelenleg azonban 1360 eurót kell fizetni érte, ez pedig azért különösen fontos tényező, mert az ásványvizek árát leginkább a csomagolóanyag befolyásolja. A másik drágulási ok az euró erősödése a forinttal szemben, amely szintén emeli a külföldről származó alapanyagok árát - tájékoztat az Agrárszektor .

Nagyobb a kereslet, mint a kínálat

E tényezők a közlemény szerint drasztikus önköltség-emelkedést hozhatnak, amelyre az ágazatnak előbb-utóbb reagálnia kell. A helyzetet azonban az is bonyolítja, hogy a boltok, illetve a vásárlók ásványvízigénye jelenleg magasabb, mint a hazai gyártók kapacitása.

Idén április végéig a hazai piacon összesen 332 millió liter ásványvizet értékesítettek, ami 222 millió palackot jelent. A növekedés literben kifejezve 5, darabszámban 6,6 százalékos volt. A Nielsen piackutató felmérése szerint a hazai piacon április végéig 208,5 milliárd forint értékben adtak el a gyártók ásványvizet, míg tavaly az első négy hónapban ez csak 187,7 milliárd forintot tett ki. Az értékbeli növekedés nagyobb volt, mint a literben vagy darabban számított változás.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: