Bioélelmiszerek, ökopiac az egészségért

A természetes, vegyszermentes ökotermékek iránt egyre nagyobb az igény. Hol találhatunk ilyeneket?

Az ökológiai módszerrel előállított élelmiszerek eredendően tartalmazzák a természetben fellelhető értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a lehető legkedvezőbben épülnek be a szervezetbe. A nyers vagy feldolgozott bioélelmiszerek káros anyagokat, szennyeződéseket, vegyszereket nem tartalmaznak, a vitaminok, nyomelemek széles skáláját viszont igen.

Mi a biotermék?

Nem mindegy, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk - kezdte a biotermékek ismertetését dr. Solti Gábor, a Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért elnöke. Különösen napjainkban, amikor az élelmiszerek előállítása és tartalma körül egyre több a kérdés, a bizonytalanság. Az utóbbi időben nem múlik el év egész Európát megrázó élelmiszerkatasztrófák nélkül (kergemarhakór, dioxin, nitroflen-botrány, a génmódosításban, az ionizációs besugárzásban rejlő veszélyek stb.). Helyi gondok között említhetjük a csecsemők számára különös veszélyt jelentő, a primőr zöldségekben lévő túlzottan magas nitrát-tartalmat.

Senki számára nem lehet közömbös, hogy mit fogyaszt. A biogazdálkodás, a bioélelmiszer előállítása során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, tilos a génmódosított szervezetek alkalmazása, az ionizációs (tartósító) besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók, míg a feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása.

Az ökológiai termelésnek számos előnye van a hagyományos termelési móddal szemben. Nem szennyezi a talajt, a vizeket, a növények nem tartalmaznak szintetikus permetezőszer-maradványt, energiafelhasználása kevesebb. A "bio" azonban ennél jóval többet tud nyújtani ízében, beltartalmi értékeiben, tárolhatóságában és még jó néhány egyéb vonatkozásban. A biotermékek feldolgozásában az engedélyezett adalékanyagok száma alig haladja meg a százat (a hagyományos élelmiszeripar által használt kb. húszezer adalékanyaggal és hat-hétezer aromával szemben). A biotermékek így lényegesen kevesebb mérget tartalmaznak a nagyüzemi eljárással termelteknél.

Természetes ásványok

A biológiai termelési módnál a talaj ásványi sókban, nyomelemekben gazdagabb, egészében egészségesebb, amely a növények beltartalmi értékeire komoly hatással van. Az életfontosságú anyagokból lényegesen többet tartalmaznak, mint a hagyományos termelésből származó zöldség- és gyümölcsfélék. A holland, vízízű paradicsomok jelképévé váltak az intenzív termelésből adódó ízcsökkenésnek, azonban nem csak a paradicsomoknál tapasztalható az ízek eltompulása. Bár az ízek érzékelése meglehetősen szubjektív, meghatározhatatlan dolog, az ízek hiánya vagy tompasága a növények beltartalmi értékeit is jelzi: minél intenzívebb valaminek az íze, annál több benne a szervezet számára értékes hatóanyag.

Miközben mi, emberek iparilag előállított élelmiszereken és aromákon felnőtt nemzedéke természetes ösztöneinkben a táplálékot illetően már alig bízhatunk, az állatvilágban a számukra legmegfelelőbb táplálék kiválasztása az életben maradás egyik feltétele. Ezt az ösztönös magatartást állatkísérletekben remekül lehet használni a táplálék minőségének meghatározására. Egy bécsi intézet kísérletei szerint az olyan patkányok, amelyeket előzőleg kizárólag biológiai, illetve hagyományos táplálékkal etettek, egyértelműen a minőségileg magasabb rendű biotáplálékot választották, amely az esetek túlnyomó többségében az ökológiai termelésből származott.

Biotermékek hatása a termékenységre

Elgondolkodtató adatokkal szolgálnak a termékenység és a táplálkozás közti összefüggésekkel kapcsolatos megfigyelések. A nyulak termékenysége jobb, utódaik száma magasabb az ökotáplálék mellett. Az emberi spermiumok száma századunk harmincas évei óta 113 millió/ml-ről 1990-re 66 millió/ml-re csökkent. Bár több ok is felelőssé tehető a jelenségért, a táplálék kiemelkedő jelentőségéhez nem fér kétség.

Egy 1994-es dán vizsgálat meglepő eredményekkel járt ezzel kapcsolatban: 28 ottani biogazdánál megállapították, hogy spermaszámuk a duplája a dán átlagnépességnek. Míg a dán átlag 50 millió sperma, addig a biogazdák 104 millióval rendelkeztek, ami megegyezett a harmincas évek adataival. Németországban ma minden ötödik házaspár akaratán kívül gyermektelen. (Egy neves hazai nőgyógyász szerint a fenti felmérés óta eltelt nyolc-tíz évben a helyzet tovább romlott. Hazánkban is egyre több a terméketlen házaspár.)

Ökopiac, biopiac

Olyan piacok, ahol kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani. Ellenőrzött bioélelmiszer fogalom alatt az olyan mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket értünk, melyeket az idevágó kormányhatározat szerint állítottak elő, és ezt egy államilag elismert ellenőrző szervezet igazolja.

Az Újpesti Ökopiac Budapesten a IV. kerületben, a Fóti út és a Baross u. sarkán, a Baross u. 105-107. sz. alatt, minden szombaton 7-12 óráig működik. A budaiak szombatonként a MOM Ökopiacon, (MOM Művelődési Ház udvara, címe: 1124 Budapest, Csörsz u. 18. Nyitva tartás: Szombatonként 6.30-12 óra között) vásárolhatnak biotermékeket. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók, az árusok csak ellenőrzött termékeket árusíthatnak. Sokféle ökotermék kapható a különböző gyógynövényboltokban, sőt drogériákban, gyógyszertárakban is, ezek azonban többnyire gabonaőrlemények, szárítmányok vagy egyéb módon tartósított élelmiszerek: garantáltan biogazdálkodásból származó friss élelmiszerekért érdemes valamelyik biopiacot felkeresni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció