Az alacsony zsírtartalmú tej meglepő hatása

A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké - derült ki egy új tanulmányból.

Az úgynevezett telomerek hossza, valamint a tejfogyasztás gyakorisága és az elfogyasztott tej zsírtartalma közötti kapcsolatot vizsgálta a Utah állambeli Brigham Young Egyetem professzora, Larry Tucker. Kutatásába 5834 amerikai felnőttet vont be.

tej, tejfogyasztás, sovány tej, alacsony zsírtartalmú tej, teljes tej, zsírtartalom, biológiai életkor, öregedés, telomerek
A sovány tejtől lassabban nő a szervezet biológiai életkora. Fotó: iStock

Hatalmas különbség

10 tévhit a tejről - kattintson!

A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, amely a kromoszóma végén helyezkedik el. Feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül. A friss tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.

A 2 százalékos tejet fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek az 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekéhez képest. Ez több mint négy év pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány tejet fogyasztókéi.

A tanulmányba bevont emberek csaknem fele naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1 százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13 százalékuk egyáltalán nem iszik tehéntejet . További érdekesség, hogy a tejet nem ivók telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain várható legkisebb eséllyel csapadék, másutt estig még az ország több pontján erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.