Az alacsony zsírtartalmú tej meglepő hatása

A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké - derült ki egy új tanulmányból.

Az úgynevezett telomerek hossza, valamint a tejfogyasztás gyakorisága és az elfogyasztott tej zsírtartalma közötti kapcsolatot vizsgálta a Utah állambeli Brigham Young Egyetem professzora, Larry Tucker. Kutatásába 5834 amerikai felnőttet vont be.

tej, tejfogyasztás, sovány tej, alacsony zsírtartalmú tej, teljes tej, zsírtartalom, biológiai életkor, öregedés, telomerek
tej, tejfogyasztás, sovány tej, alacsony zsírtartalmú tej, teljes tej, zsírtartalom, biológiai életkor, öregedés, telomerek

Hatalmas különbség

10 tévhit a tejről - kattintson!

A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, amely a kromoszóma végén helyezkedik el. Feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül. A friss tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.

A 2 százalékos tejet fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek az 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekéhez képest. Ez több mint négy év pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány tejet fogyasztókéi.

A tanulmányba bevont emberek csaknem fele naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1 százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13 százalékuk egyáltalán nem iszik tehéntejet. További érdekesség, hogy a tejet nem ivók telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: