A finomliszt erről ismerhető fel

A búzafinomliszt a magyar háztartások egyik legalapvetőbb élelmiszere, aligha kell bárkinek is bemutatni. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy mennyi minőségi kritériumnak kell megfelelnie.

Graham-liszt, tönkölybúza, kukoricaliszt - melyik lisztfajtát mire használjuk? Részletek itt.

A gabona feldolgozása során különböző fajtájú és típusú liszteket állítanak elő. A búzafinomliszt (BL-55) az élelmezési búza (Triticum aestivum) finomszemcsés, tiszta vagy alacsony korpatartalmú őrleménye. A búza-finomliszteknek konkrét fizikai és kémiai tulajdonságoknak kell megfelelniük, amelyeket a Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú irányelve határoz meg - írta meg a Nébih Szupermenta .

Egy liszt csak akkor lehet búzafinomliszt, ha minden feltételnek megfelel
Egy liszt csak akkor lehet búzafinomliszt, ha minden feltételnek megfelel

A búzafinomliszt külső megjelenését tekintve megfelelő szemcseméretű és korpázottságú, továbbá búzamag-belsőre jellemző színű. Illatának és ízének a termékre jellemző, minden kedvezőtlen, idegen szagtól, valamint idegen íztől mentesnek kell lennie. Állománya finomszemcsés őrleményű, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz. Fontos, hogy ne legyen csomós, sem összetapadó.

A búzafinomliszt minőségi követelményei a fizikai és kémiai tulajdonságok alapján:

Hamu, % (m/m) szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva, legfeljebb Nedvességtartalom, legfeljebb, % (m/m) Sütőipari értékcsoport farinográffal vagy valorigráffal meghatározva, legalább Nedvessikér-tartalom, legalább, % (m/m) Szemcseméret 315 μm-en áteső rész Szemcseméret 250 μm-en áteső rész, legalább Esésszám, legalább (s)
0,60
15,0
B
27
100%
95%
200 <

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: