A feldolgozott élelmiszerek csapdái

Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, így pedig növelik az elhízás kockázatát is - állítja egy friss tanulmány.

Most először vizsgálták a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait. A kutatás során egy hónapig figyelték a résztvevők étkezési szokásait. Az adatokból kiderült, hogy erősen feldolgozott ételek fogyasztása esetén az alanyok napi 500 kalóriával többet vittek be, mint amikor nem feldolgozott ételeket ettek. A jelenség oka az amerikai Országos Egészségügyi Intézet szakemberei szerint az lehet, hogy a túlzottan feldolgozott ételek valószínűleg hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra.

Két hét alatt 1 kilót híztak az alanyok

Mik azok a feldolgozott élelmiszerek? A feldolgozott ételek pontos definícióját nehéz megadni. Ide sorolják azokat az ételeket, amelyek csomagolásán több mint ötféle összetevő szerepel, édesítettek vagy ízesítettek, valamint főként vagy teljesen cukorból, olajokból és zsírokból készülnek. Ebbe a csoportba tartoznak például a snackek, a chipsek, a csokoládék és más édességek, az édesített üdítőitalok, az instant levesek, valamint a fagyasztott vagy konzerv készételek. További részleteket itt olvashat!

A kutatáshoz húsz önkéntest költöztettek be egy hónapra egy laboratóriumba. Az alanyok fele két hétig erősen feldolgozott ételeket evett, a többiek pedig nem feldolgozott élelmiszereket fogyasztottak. A második két hétben cseréltek. A résztvevők annyit ehettek, amennyit akartak.

A feldolgozott étrendben olyan fogások szerepeltek, mint a quesadilla és a sült bab, míg a nem feldolgozott ételek között volt például spenótsaláta csirkemellel, almadarabokkal, bulgurral és napraforgómaggal. A két hétig erősen feldolgozott ételeket fogyasztók átlagosan napi 508 plusz kalóriát vettek magukhoz, illetve nagyjából egy kilót híztak. Ez az első olyan kutatás, amely ok-okozati kapcsolatot mutatott ki a túlzottan feldolgozott ételek fogyasztása és a súlygyarapodás között.

csipsz, chips, feldolgozott élelmiszerek, egészségtelen ételek, elhízás, kalóriabevitel,
A feldolgozott ételek hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra. Fotó: 123rf

Nem azért ették, mert finom volt

A kétféle étrend tápanyagtartalmát gondosan kiegyensúlyozták, így egyenlő arányban tartalmaztak cukrot és más szénhidrátokat, valamint zsírokat és rostokat is. A kísérlet résztvevői szerint az erősen feldolgozott és a fel nem dolgozott ételek egyaránt finomak voltak. Tehát nem azért ettek többet a feldolgozott ételekből, mert azokat ízletesebbnek találták. A jelenség hátterében valószínűleg a hormonok állnak.

Amikor nem feldolgozott ételt eszünk, az egyik éhséget elfojtó hormon - a PYY - szintje megnövekedik annak ellenére, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nem feldolgozott étel fogyasztásakor az éhségérzetet kiváltó hormon szintje csökken.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: