Tanácsok a gyomorégés tüneteinek kezeléséhez

A reflux tüneti kezelésénél a legfontosabb szerepe az életmód megváltoztatásának van, ám gyakran gyógyszerrel is segíteni kell a szervezetünknek. A savlekötők népszerűek ugyan, ám a protonpumpa-gátlók hosszú távon hatásosabbak lehetnek.

Amennyiben valaki hosszabb ideje küzd reflux-betegséggel, annak nemcsak az életmód megváltoztatására kell odafigyelnie, de gyakran gyógyszeres kezelésre is szüksége van. Az orvosnak a tünetek, illetve az életmód (és a lehetséges szövődmények, veszélyek) alapján kell mérlegelnie, hogy milyen típusú szert ajánl.

A népszerűtől az igazán hatékonyig

A legnépszerűbb, leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a savlekötő tabletták. Ezek enyhítik a gyomorégéssel együtt járó fájdalmat úgy, hogy közömbösítik a gyomorsavat. Gyors és viszonylag hatékony megoldást nyújtanak, ám akkor, ha valakinek hetente többször is be kell vennie ilyen gyógyszert, akkor többet árthatnak, mint amennyit használnak. A savlekötők túl gyakori használata ugyanis éppen hogy fokozza a gyomorsav termelődését, ezzel pedig tovább ronthatják a reflux-betegség tüneteit.

Sokkal korszerűbb és hosszú távon is hatékony megoldást nyújthatnak az úgynevezett protonpumpa-gátló gyógyszerek. Az ezekben található hatóanyagok a gyomornyálkahártya úgynevezett parietális sejtjeiben fejtik ki a hatásukat, képesek teljesen gátolni a protonpumpának is nevezett enzimrendszer működését, amely a gyomor sósavtermelésének utolsó lépését, a hidrogénionok termelését végzi. A protonpumpa-gátlók szinte teljesen megszüntetik a gyomorsav-termelődést, ennek köszönhetően gyorsítják a fekélyes sebek gyógyulását, csökkentik a gyomorégéssel együtt járó maró fájdalmat.

Használatukkal azonban óvatosan kell bánni, hiszen a gyomorsav-termelés leállítása azt is jelentheti, hogy az emésztéshez szükséges mennyiség sem áll a szervezet rendelkezésére. Ezért (bár több protonpumpa-gátló kapható recept nélkül is), a gyógyszer használata előtt és alatt érdemes konzultálni az orvosunkkal. A protonpumpa-gátlókat az ajánlások szerint kúraszerűen kell használni.

A gyógyszer önmagában még nem elég

Természetesen pusztán a gyógyszeres kezeléstől nem lehet azt várni, hogy a panaszaink egyszer és mindenkorra megoldódnak. Akár savlekötőkkel, akár protonpumpa-gátlókkal, akár egyéb típusú gyógyszerekkel kezeljük a reflux-betegséget, elengedhetetlen az életmód megváltoztatása, az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb étrendre való áttérés.

Együnk rendszeresen, kisebb mennyiségeket és kerüljük a túlságosan zsíros, fűszeres ételeket! Ha tudjuk, mely ételek váltják ki a gyomorégést, akkor ezeket kerüljük el. Ha dohányzunk, van néhány plusz kiló feleslegünk, akkor szokjunk le a füstölésről, normalizáljuk a testsúlyunkat és kezdjünk el rendszeresen mozogni is - ezek a változtatások nemcsak a reflux-betegség leküzdésében segíthetnek!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső