Puffasztó gondok ellen...

Ha egy dekát sem híztunk, mégis nehéz begombolni a szoknyát vagy a nadrágot, bizony alaposan felpuffadtunk. Nem is kell betegnek lennünk ahhoz, hogy "Michelin-babának" érezzük magunkat, de vajon miért van ez és mi lehet a megoldás?

Mit ehettem?

Haspuffadás, illetve nagy mennyiségű gáztermelődés egészséges emberben is előfordulhat, nagymértékben rontva a komfortérzetet. A táplálék bakteriális lebontása során ugyanis hidrogén, metán és szén-dioxid keletkezik. Jelentősebb mennyiségű fehérje vagy gyümölcs fogyasztása az arra érzékenyeknél szinte biztosan panaszokat okoz, de bizonyos ételek, például a hüvelyesek vagy a káposztafélék is fokozzák a gázképződést. Sőt, az alkohol, a kávé vagy a nikotin esetében is megfigyelhető egy ilyen hatás. Sajnos, egyre többen panaszkodnak a tejtermékekre, illetve a nyers ételekre is.

Akiknél valamelyik szénhidrátbontó enzim hiányzik (vagy csökkent hatékonysággal működik), szintén nagy mennyiségű gázt termelődik az adott cukrot tartalmazó étel fogyasztásakor. Az emésztőrendszerben található baktériumok is lebontanak (metabolizálnak) egyes gázokat. Az egészséges ember naponta több mint 10 alkalommal ereszt ki gázokat a végbélnyílásán, szélszoruláskor azonban a gázok távozása gyakoribbá válik. A szélszoruláshoz gyakran társul hasi fájdalom és felfúvódás, az ezek közötti pontos kapcsolat azonban nem teljesen ismert. Egyes emberek különösen érzékenyek az emésztőrendszerben felgyülemlett gázokra, míg mások nagy mennyiséget viselnek el panaszok nélkül.

Kísérő tünet is lehet?

Különböző betegségek kellemetlen kísérő tünete is lehet a haspuffadás. Előfordulhat például: trópusi sprue, hasnyálmirigy-elégtelenség, reflux-betegség, fekélybetegség, ételallergia, lisztérzékenység, a vékonybél bakteriális túlburjánzása (kontaminált vékonybél szindróma), giardia vagy entamoeba fertőzés után, gyulladásos bélbetegségek (IBD), kedélybetegség stb. esetén.

Női baj?

A puffadás a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, de több nő panaszkodik rá. Ennek több oka is lehet: jobban működik figyelmeztető rendszerük, érzékenyebbek az ilyen problémákra is. Nem utolsó sorban pedig jobban odafigyelnek alakjukra, mint a férfiak. A gyomor-bél szakasz érzékenységét jól jelzi, hogy egy komolyabb stressz vagy éppen a menstruáció közelsége is kiválthat puffadást.

Mit lehet tenni?

A legfontosabb természetesen, hogy fel kell deríteni és rendezni a kiváltó okot vagy betegséget. A képződött nagymennyiségű gázt gyógyszeres lekötéssel, vagy a gyomor-bélrendszer mozgását elősegítő gyógyszerekkel lehet csökkenteni, illetve gondolni kell a pszichés állapot rendezésére is. A számos vény nélkül vásárolható szerben is megtalálható klorofill és a széntabletták a bélgázosságot nem szüntetik ugyan meg, de a kellemetlen szagot enyhítik.

Egyen puffadás nélkül!

A táplálkozással sokat lehet segíteni a puffadáson, de egyes esetekben még ez sem elég. Ám e nélkül a gyógyszerek sem hatnak kellőképpen, nézzük hát, mit tehetünk! Az első és a legfontosabb lépés az alapos rágás és a lassú, megfontolt evés. Így megakadályozható, hogy nagyobb mennyiségű levegő kerüljön az emésztőrendszerbe - ebből a szempontból akár még a rágógumi elhagyása is javulást jelenthet. Érdemes kerülni a szénsavas italokat is, de ügyelni kell a napi legalább másfél liternyi folyadék elfogyasztására.

Ha gyaníthatóan egy étel, vagy ételcsoport okozza a panaszokat, kizáró diétával lehet megtudni, melyik lehet a bűnös. Az ételek egyenkénti, vagy csoportos kizárását kezdheti a tejjel és a tejtermékekkel, később folytathatja a friss gyümölcsökkel, majd egyes zöldségekkel és más ételekkel.

Több rost fogyasztása egyeseknél javulást, míg másoknál rosszabbodást vált ki, ezért csak kipróbálás után, az egyéni tapasztalat alapján lehet eldönteni, mennyire legyen rostos az étrend.

S végül egy jó tanács: a rendszeres mozgás - mint általában mindenre - a puffadásra is jótékonyan hat!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő