Mit tegyünk, ha nincs étvágyunk?

Reggeli, ebéd, vacsora. Esetleg tízórai, uzsonna, és persze a nassolások. Sokan hiszik, hogy mindenáron enniük kell, ha étkezési időt mutat az óra, még akkor is, ha nem vagyunk éhesek. Biztos, hogy ez helyénvaló?

Az étvágytalanság hátterében többféle ok is meghúzódhat. Hacsak nem vagyunk súlyosan betegek, a leggyakoribb ok, hogy túlettük magunkat előző étkezésünk/étkezéseink alkalmával, és szervezetünk így jelez, hogy időt kér a romok eltakarításához. A legbölcsebb az, ha hallgatunk rá, és kihagyunk egy (két) főétkezést. Mielőtt bárki előtt felsejlene az éhhalál szomorú képe, nyugtassuk meg magunkat: az ember 40 napig is kibírja élelem nélkül.

Betegség

Előfordulhat még, hogy egy kezdődő betegség próbál leteríteni bennünket, és emiatt vagyunk étvágytalanok. Ha ezt észleljük, egyenesen legcélszerűbb a teljes ágynyugalom és a böjt. Ez egy napi teljes táplálékmegvonást jelent, sok vízzel, következő naptól gyógyteával, frissen préselt levekkel, majd gyümölcsnappal. Az emésztőrendszer tehermentesítésének köszönhetően szervezetünk könnyebben fel tudja venni a harcot a kórokozókkal.

A túlevés

Valószínűleg előfordult már velünk, hogy a szemünk jobban kívánta az ételt, mint a szánk. A tapasztalat azt mutatja, hogy legjobb az étkezést akkor abbahagyni, mikor a legjobban ízlik az étel. A legtöbben egy nadrágszíj-kiengedéssel egybekötve ekkor szoktak új erőt meríteni a tányéron tornyosuló adagok ellen, nem is sejtve, hogy ezzel lépnek a túlevés fázisába. A gyomor ugyan bámulatosan ki tud tágulni, hogy befogadja az extra mennyiségű ételt, amit beleszuszakoltunk, viszont nem tudja tökéletesen végezni munkáját. Ha rendszeresen folytatjuk ezt a gyakorlatot, ne csodálkozzunk, hogy refluxosak leszünk.

Pihentessük rendszeresen gyomrunkat!

A ciklikusság a táplálkozásban is nagyon fontos. Az étkezések közt tartsunk legalább négy, de inkább öt óra szünetet. Ez biztosítja, hogy az új étkezés kezdetekor a gyomor munkára készen, üresen álljon neki az újonnan bevitt étel feldolgozásának. Ha még van valami a gyomrunkban az előző étkezés után, akkor az újonnan bevitt táplálék, összekeveredve a félig megemésztett étellel elnyújtott emésztési időt eredményez, mely extra terhet ró a szervezetre. Ezt a jelenséget ráevésnek nevezzük.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a vacsoránk befejezésétől reggelink kezdetéig meglegyen a legalább 12 órás pihenőidő - gyomrunk számára is. Ez is felfogható egyfajta böjtnek, melyet nem célszerű éjszakai nassolással megtörni. Nagyon szemléletes az angol reggeli elnevezése: breakfast, azaz: böjt-törés. Ha úgy érezzük, iktassunk be bátran egy-egy böjtnapot, a fentiekben leírtak szerint. Fontos, hogy ne szenvedésként fogjuk fel, hanem lehetőségként, hogy karbantartsuk testünket.

Összegezve

Ha nem vagyunk éhesek, a legfontosabb dolog nem enni. Valószínűleg nem fogunk belepusztulni pár kimaradt étkezésbe, szervezetünknek viszont esélyt adunk, hogy a betegség, túlevés vagy ráevés miatti terheléstől megszabaduljon. Együnk lassan, mértékkel, és élvezzük az ételek ízét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)