Antibiotikumok, a bélflóra ellenségei

A bélflóra kényes egyensúlya könnyen felbomlik, és ezt akár az amúgy hasznos antibiotikumok is okozhatják. Természetes, hogy csak indokolt esetben szedjünk antibiotikumokat, de mit tegyünk ilyenkor a bélflóránk érdekében?

Mik azok az antibiotikumok?

A világon a leggyakrabban alkalmazott készítmények közé tartoznak, néha mégis meglepően keveset tudunk róluk. Az antibiotikumok olyan anyagok, amelyek meggátolják a mikroorganizmusok növekedését, fejlődését, sok esetben el is pusztítják azokat. Érdekesség, hogy a legtöbb ilyen típusú anyagot maguk a mikroorganizmusok termelik - elég, ha az első antibiotikumra, az Alexander Fleming által előállított penicillinre gondolunk, amely egy speciális penészgomba anyagcsere-terméke.

Hogy kerül a szervezetünkbe?

Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések kezelésére használják. Széles körben elterjedt tévhit, hogy vírusokra is hatnak, de ez sajnos nem igaz. Tehát a leggyakrabban úgy kerülünk kapcsolatba az antibiotikummal, hogy az orvosunk felírja nekünk valamilyen betegségünk kezelésére. Ám sajnos tudtunk nélkül is juthat a szervezetünkbe antibiotikum, méghozzá a hústermékek fogyasztásával. A nagyüzemi állattenyésztés során ugyanis a megfelelő fejlődés érdekében többek között erős antibiotikumokkal is kezelik az állatokat, amely felhalmozódik az állat szöveteiben. Egyes kutatók szerint a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatt akár az ivóvízzel is a szervezetünkbe juthatnak ilyen anyagok, hasonlóan a fogamzásgátlók hormonjaihoz.

Az antibiotikumok és a bélflóra

Az antibiotikumok hatása tehát azon alapszik, hogy gátolják a baktériumok növekedését és szaporodását, illetve elpusztítják azokat. Azonban ennek során nincsenek arra tekintettel, hogy az adott baktérium a szervezet számára hasznos, vagy káros-e, mindkettőt pusztítják. Mivel a bélflórát több százféle baktériumfaj alkotja, szinte mindegy is, milyen antibiotikumról beszélünk, mindig találunk olyan csoportot a bélflórában, amelyre káros hatása lesz. Szerencsére az antibiotikumok elsősorban a káros baktériumokat pusztítják, de várható, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindenképpen felborul a bélflóra egyensúlya az antibiotikum-kezelések után.

Miben is nyilvánul ez meg? Enyhébb esetekben "csak" haspuffadás, hasfájás, székrekedés, súlyosabb esetben hasmenés jelentkezik. Kutatások szerint a különböző antibiotikumok eltérő mértékben, akár 25 százalékos gyakorisággal is okozhatnak hasmenést. Súlyosabb bélflóra-károsodás esetén számolnunk kell azzal is, hogy a bélrendszerben könnyen telepednek meg a különböző gombafajok, káros baktériumtörzsek, illetve emésztésünk is zavart szenved.

Állítsa helyre az egyensúlyt!

Egyértelmű, hogy az antibiotikumok káros hatásaitól meg kell védenünk a szervezetünket. Hosszabb ideig tartó vagy erősebb hatású (úgynevezett széles spektrumú) antibiotikum-kezelések mellett gondoskodnunk kell a bélflóra egyensúlyának, fontos, meghatározó törzseinek visszaállításáról. Ezt a legjobb már a kezelés alatt elkezdeni, így optimális hatást érhetünk el. A mindenhol kapható élőflórás tejtermékek természetesen sokat segíthetnek, ám aki biztos hatásra vágyik, mindenképpen patikában kapható probiotikus készítménnyel egészítse ki az antibiotikus kezelést. Hasznos lehet többféle jótékony baktériumot tartalmazó készítményt választani, ami kiegyensúlyozottabban állítja helyre a normál bélflóra működését.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett - további csapadék: döntően havazás, de havas eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra