Távolból diagnosztizálnak infarktust a kardiológusok

Szívritmuszavar, rosszullét, mellkasi fájdalom esetén már orvos jelenléte nélkül is biztos diagnózist lehet felállítani - egyetlen eszköz kell csak hozzá.

Évek óta használják a mentősök, és mostanában egyre több háziorvos is rendelkezik a transztelefonikus EKG nevű kis eszközzel, amely segítségével akkor is diagnózist lehet felállítani, ha a helyszínen nincs kardiológus. Amikor a szívpanaszok jelentkeznek, akkor az ezzel készített EKG-t telefonvonalon keresztül beküldik abba a kardiológiai centrumba az országban lévő 16 közül, amely területileg illetékes. Az ott dolgozó szakorvos azonnal látja az adatokat és már mondja is, hogy szükség van-e azonnali kórházba szállításra.

Betegek is megkaphatják Olyan betegeknek szokták odaadni a készüléket, akik kiszámíthatatlanul, visszatérő módon lesznek rosszul, ezért a rendelőintézeti EKG nem feltétlenül tuja "elcsípni" a rendellenességet. Az ilyen betegek rosszullét esetén magukra teszik az érzékelőket és az orvos végre láthatja, hogy konkrétan milyen elváltozás okozza a páciens tüneteit.

Ez a technikai eszköz a háziorvosi ellátásban a betegek gondozásra, követésre is alkalmazható, illetve segít a nehezen diagnosztizálható esetek felismerésében.

A rendszer előnyeit, a különböző alkalmazási lehetőségeket prof. dr. Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának frissen megválasztott elnöke ismertette a Szívderítőnek a balatonfüredi kardiológia konferencián.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)