Szívzörej: veszélyes vagy sem?

Az ártatlan szívzörejt a szívpitvaron és -kamrán vagy a szív körüli véredényeken keresztüláramló vér kelti. Az ártatlan szívzörej gyerekeknél gyakori és teljesen ártalmatlan. A jelenséget normális vagy fiziológiai zörejnek is nevezik.

Az ártatlan szívzörej olyan gyakori, hogy a legtöbb gyereknél legalább egyszer előfordul. Ez a fajta szívzörej bármikor eltűnhet, majd újra megjelenhet. Ha a gyermekek szívritmusa megváltozik, például ha izgulnak vagy félnek, akkor felhangosodhat vagy akár el is halkulhat. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy a zörejnek bármiféle jelentősége lenne.

Szívzörej esetén mindenképpen vegye komolyan, ha az orvos további kivizsgálást rendel el!
A gyermekkori szívzörej kinőhető. Fotó: Getty Images

Ha az orvos a gyermek szívének meghallgatásakor zörejt hall, javasolhat további vizsgálatokat: például elektrokardiogramot (EKG) vagy echokardiogramot ( szívultrahangot ). Így lehet diagnosztizálni, hogy a zörej ártalmatlan-e, vagy esetleg betegség okozza. Ha a vizsgálatok szerint nincs szervi oka a zörejnek, akkor semmilyen további lépésre nincs szükség. Nem kell a gyermek fizikai aktivitását korlátozni vagy diétára fogni, aktív, egészséges életet élhet. A legtöbb ártatlan szívzörej eltűnik, mire a gyermek eléri a felnőttkort, de vannak olyan felnőttek is, akiknél egész életükön át megmarad.

További okok

A nem ártalmatlan, vagyis abnormális szívzörejt gyakran a hibásan működő szívbillentyűk okozzák, például az, ha a stenotikus szívbillentyű a normálishoz képest kevésbé nyit, tehát nem nyílik ki teljesen. Akár az is előfordulhat, hogy a billentyű nem záródik be teljesen. Ekkor lép fel a regurgitáció, vagyis az a jelenség, amikor a vér visszafelé áramlik a szívbe, holott normális esetben a billentyűknek zárva kellene lenniük, és meg kellene ezt akadályozniuk.

Tudta? Az alábbi tünetek jelezhetik, hogy szívbetegsége van.

Bizonyos veleszületett rendellenességek és egyéb állapotok - például terhesség, láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés - szintén okozhatnak szívzörejt.

Diasztolés zörejnek hívják azt a zörejtípust, amely a szívizom két ütem közötti elernyedéskor keletkezik. A szisztolés zörej pedig a szív összehúzódásakor jelenik meg. A szisztolés zörejt 1-től 6-ig pontozzák intenzitás (hangosság) szerint. Az 1-es szint alig hallható, csak megfeszített figyelemmel lehet meghallani, még a normális szívhangnál is halkabb. A 6-os szint viszont már rendkívül hangos, még akkor is meghallani, amikor a sztetoszkóp nem érintkezik a mellkassal.

A szívzörejt mindenképpen vegyük komolyan, ha az orvos további kivizsgálást rendel el!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra