Pitvarfibrilláció kezelése egyetlen nap alatt

Az életminőséget és az életkilátásokat egyaránt rontó szívritmuszavarok bizonyos fajtái ellen katéteres eljárással veszi fel a harcot az orvostudomány. A mindössze egy éjszakás kórházi tartózkodással járó beavatkozás során a ritmuszavar gócát térképezik fel, és semmisítik meg.

Csak remeg!

A pitvarfibrilláció a szív felső üregeinek, más néven pitvarainak szabálytalan remegése, vagy szapora összehúzódása, amelynek hatására a szív pumpáló teljesítménye csökken. Ronthatja az életminőséget, a ritmuszavar esetleg légszomjat vagy ájulást válthat ki, kezelés nélkül pedig növeli a szívelégtelenség kialakulásának és a stroke-nak a kockázatát.

A pitvarfibrillációs esetek kialakulásában szerepet játszhatnak a pulmonális vénákba benyúló pitvari izomrostok, az innen kiinduló elektromos aktiváció indítja be sok esetben a ritmuszavart. A katéteres abláció célja ezeknek az izomrostoknak az izolálása és roncsolása.

Katéter a szívben

A katéteres beavatkozás során először szívelektrofiziológiai vizsgálattal határozzák meg ezeknek a gócoknak a hollétét. Ennek során az éhgyomorra érkező beteg szívébe a jobb oldali nyaki, illetve lágyéki véna felől katétereket vezetnek. Ha erre szükség van, a katéterek segítségével kiváltják a ritmuszavart, hogy minél pontosabban meghatározható legyen a ritmuszavar jellege és a góc helye. Ha az orvos megtalálta a gócot, egy kívülről, rádiófrekvenciás úton melegíthető katéterrel 60 Celsius fokra felmelegíti azt, ezt az eljárást nevezik rádiófrekvenciás ablációnak. A cryoablációt bizonyos speciális esetekben alkalmazzák, ilyenkor a góc megszüntetését fagyasztással végzik el.

Néhány napot pihenni kell a beavatkozás után.
A beteg általában 24 óra után elhagyhatja a kórházat. Fotó: 123rf

Első hallásra riasztónak tűnhet, hogy az eljárás során a szívizom egy részét megsemmisítik, az igazság azonban az, hogy az égetés mindössze egy pár milliméteres szívizom-részt érint, így a szív teljesítőképessége nem romlik a beavatkozástól.

Mit tapasztal a beteg?

A páciens a beavatkozás során ébren van, a katétereket helyi érzéstelenítés mellett vezetik be. A kezelés során a mellkasban melegségérzet, néhafájdalomléphet fel, ez utóbbit fájdalomcsillapítókkal enyhítik. A vizsgálat és a góc megszüntetése egy-két, néha akár három órán keresztül is tarthat, majd a betegnek a szúrások helyén elhelyezett nyomókötésekkel 4-8 órán keresztül feküdnie kell.

Néhány napig tanácsos a fizikai aktivitást visszafogni, a munkába - amennyiben nem kemény fizikai munkáról van szó - pár nap pihenés után érdemes visszatérni.

Ha azonban nem lép fel semmilyen szövődmény, 24 óra után a beteg elhagyhatja a kórházat. A beavatkozáson átesetteknél csökken a fibrillációs események gyakorisága, illetve azok súlyossága, sőt van, akinél teljesen el is lehet hagyni a szívritmuszavar miatt szedett gyógyszereket, vagy legalább csökkenteni lehet ezek adagját.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)