szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Okosabbak az egészséges szívű emberek

Jobb a kognitív képessége azoknak az embereknek, akiknek egészséges a szívük szerkezete és jól is működik ez a szervük: nagyobb a kapacitásuk a logikai feladatok megoldására, gyorsabb a reakcióidejük. Ezt állapították meg egy friss kutatásban, amelyet a londoni Queen Mary Egyetemen és az Oxfordi Egyetem Radcliffe Orvosi Karán végeztek.

Zombisejtek kelnek életre az emberi agyban a halál után - ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre.

Dr. Zahra Raisi-Estabragh, a londoni Queen Mary Egyetem tudományos munkatársa a kutatás kapcsán a MedicalXpress-nek arról beszélt, a szívbetegség és ademenciafontos és egyre gyakrabban előforduló közegészségügyi probléma, különösen az idős generációnál. "Azt már eddig is tudtuk, hogy a szívbeteg páciensek nagyobb eséllyel kerülnek demenciás állapotba, és ez az összefüggés fordítva is érvényes, ám most azt mutattuk ki, hogy a szív és az agy egészségének összefüggései az egészséges emberekre is érvényesek" - emelte ki a szakember. Elmondta, ők bizonyították be elsőként az egészséges emberek nagyon nagy mintáján, hogy jobb kognitív teljesítményük van azoknak, akiknek egészséges a szívük szerkezete és funkciója. "A további kutatások hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy kidolgozzuk a stratégiáinkat a korai megelőzésre, valamint a szív- és agyi betegségek jövőbeli kialakulásának megakadályozására" - tette hozzá Dr. Raisi-Estabragh.

Egészséges szívhez jobb problémamegoldó képesség jár

Ha egészséges a szívünk, jobb a problémamegoldó képességünk és a reakcióidőnk. Kép: GettyImages

Az agyat a kutatók már eddig is a szívbetegség miatti károsodások célszervének tekintették, és a szívbetegségek kockázati tényezői szintén összefüggenek a vaszkuláris és azAlzheimer-kórmiatti demenciával. Azonban eddig még nem ismerték elég jól azokat a folyamatokat, amelyek miatt ez az összefüggés kialakul, és eddig még nem végeztek olyan kutatásokat, amelyek nagy populáción vagy olyan csoporton folytak, amelynek tagjai nem rendelkeztek sem agyi, sem szívbetegséggel.

A kutatócsoport a szív állapotát MRI vizsgálattal mérte fel, és ennek során anatómiai és funkcionális méréseket végzett. A kognitív funkciókat olyan tesztekkel végezték, amelyek a fluid intelligenciát (a logika problémák megoldási kapacitását) és a reakcióidőt mérték.

Ezúttal azonban harminckétezer brit személynél vizsgálták a szív egészségi állapota és a kognitív képességek közötti összefüggést. A European Heart Journal Cardiovascular Imaging című folyóiratban közölt kutatás eredményeiből kiderült, hogy ebben a nagyrészt egészséges emberekből álló nagy csoportban a kognitív képességeket mérő teszteken azok teljesítettek jobban, akiknek egészséges a szívük szerkezete és működése.

A "hagyományos" kockázati tényezők nem szolgáltak magyarázattal

Annak érdekében, hogy a kutatócsoport kiderítse az összefüggés hátterében álló folyamatokat, megvizsgálta, hogy a szív és az agy egészségi állapotának összefüggése kapcsolatban van-e a keringési betegségekre is jellemző kockázati tényezőkkel: a cukorbetegséggel, a dohányzással, a magas vérnyomással és az elhízással. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár ezek a tényezők egyaránt fontosak a szív és az agy egészségi állapotának meghatározásánál, de nem magyarázzák meg teljesen a megfigyelt összefüggéseket. Ez azt jelenti, hogy vannak alternatív mechanizmusok is az agy és a szív interakciójának szabályozására. Például más kutatásokban már kimutatták, hogy az Alzheimer-kór során az agyban abnormális mennyiségben felhalmozódó fehérjék a szívben is összegyűlhetnek, és ez megbetegíti a szívizmot. Egy másik lehetőség, hogy a szív és agy gyengébb egészségi állapota az egyre növekvő életkor következménye.


A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ez csak egy megfigyelő kutatás volt, ezért az eredményekből nem lehet ok-okozati következtetéseket levonni, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szívbetegség gyengébb kognitív eredményeket okoz és fordítva. Az is lehetséges, hogy vannak a háttérben zavaró tényezők: például az agy és a szív egészségi állapotának az összefüggését egy harmadik tényező is okozhatja.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan oszalank, de lesznek gyengén felhős, napos tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag