Nőknél ez okoz leggyakrabban szívrohamot

A magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség lényegesen jelentősebben növeli a szívroham kockázatát a nőknél, mint a férfiaknál - derül ki egy friss kutatásból.

A korábbi kutatások arra utaltak, hogy a férfi és a női nemnek eltérő kockázati tényezői lehetnek a szívkoszorúér-betegségre. A férfiakhoz képest a nőknek magasabb a relatív kockázata a szívkoszorúér-betegségre, de a további elemzésekkel még nem sikerült meghatározni, hogy pontosan mekkora is ez a kockázat a két nem esetében, és hogy miként változik az életkor előrehaladtával.

A nők kétszer nagyobb eséllyel kapnak miokardiális infarktust a dohányzó férfiaknál.
A nők kétszer nagyobb eséllyel kapnak miokardiális infarktust a dohányzó férfiaknál.

7 évig figyelték őket

Annak érdekében, hogy a további összefüggéseket feltárják, az Oxfordi Egyetem által vezetett kutatócsoport kiválasztott 471 998 olyan egyesült királyságbeli 40-69 éves alanyt, akinek még nem volt szív- és érrendszeri betegségük. Az átlagosan 7 éves nyomon követési időszak alatt 5081 fő (a 28,8 százalék nő) szenvedte el az első miokardiális infarktusát.

A szívroham előfordulása a nők esetében 10 000 emberévre vetítve 7,76 eset, a férfiaknál pedig ugyanez az arány 24,35 eset volt. A nők alacsonyabb miokardiális infarktusra való kockázata minden életkori csoportban megmarad, de az életkor előrehaladtával ez a különbség folyamatosan csökken.

Vérnyomás, cukorbetegség és dohányzás

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás és a magastesttömegindexmindkét nem számára növelte a miokardiális infarktus kockázatát, de a nők esetében ez a kockázatnövelő hatás magasabb volt. A szisztolés vérnyomás megemelkedett értéke és a magasvérnyomás betegség, a dohányzás megléte és mértéke, valamint a cukorbetegség a miokardiális infarktus magasabb kockázatával párosult a nők körében, mint a férfiaknál.

A nők veszélyeztetettsége a férfiakhoz képest az alábbi arányokban volt magasabb három kockázati tényező hatására:

  • amagas vérnyomásesetében 83 százalékkal,
  • a dohányzás esetében 55 százalékkal,
  • kettes típusú cukorbetegség esetén pedig 47 százalékkal.

Tanulság A kutatók kijelentették, hogy a klinikai szakembereknek különösen oda kell figyelniük azokra a női betegekre, akik idősek, dohányoznak, cukorbetegek és a vérnyomásuk is magas.

A BMJ című folyóiratban publikált tanulmányban az egyes típusú cukorbetegséggel élő nők körében majdnem háromszoros (2,91-szeres) kockázatnövekedést mutattak ki a férfiakhoz képest. Azok a nők, akik naponta több mint 20 cigarettát szívnak, relatívan kétszer nagyobb eséllyel kapnak infarktust, mint az ugyanilyen szokással bíró férfiak - számolnak be a kutatók.

Azt figyelték meg, hogy az 1. és 2. fázisú magasvérnyomás betegség, a napi 10-19 szál cigaretta és a kettes típusú cukorbetegség a férfiak és a nők esetében is 40 százalékkal emelte meg a miokardiális infarktus kockázatát. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy ezeknek a kockázati tényezőknek káros hatása az életkor előrehaladtával csökkenne.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő