+18° - +38°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Megvan a magas vérnyomás genetikai oka

Egy több intézmény neves kutatóinak együttműködésével elkészült tanulmány 500 olyan genetikai területet azonosított, amelyek szerepet játszhatnak a magas vérnyomás kialakulásában. A több mint egymillió résztvevő adatait elemző vizsgálat csaknem háromszorosára, több mint 1000-re növelte a magas vérnyomásban szerepet játszó, ismert genetikai régiók számát. Ez azt jelenti, hogy a magas vérnyomás örökléstanának már körülbelül egyharmadára van magyarázat.

Ezek a gének nemcsak az erek állapotát, hanem a mellékvese működését és a testzsír mennyiségét is befolyásolják - olvasható a Nature Genetics szaklapban megjelent tanulmányban. Amagas vérnyomása stroke és a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, amely 2015-ben világszerte 7,8 millió halálesetért volt felelős. És míg az életmódbeli kockázati tényezőket (pl. elhízás, dohányzás, túlzott alkohol- és sófogyasztás) viszonylag jól ismerjük, azt is érdemes tudni, hogy a magas vérnyomás kialakulásában komoly szerepe lehet az öröklődésnek. Eddig a kutatásig azonban a magas vérnyomás örökléstanával kapcsolatban viszonylag kevés ismeret állt rendelkezésre.

Már korán kiderülhet a kockázat

Mark Caulfield professzor, a londoni Queen Mary University munkatársa, és a NIHR Barts Biomedical Research Center igazgatója, a kutatócsoport egyik vezetője szerint ennek a vizsgálatnak az eredményei nagyon komoly előrelépést jelentenek a magas vérnyomás öröklődésének feltárása terén. Már tudjuk, hogy több mint 1000 genetikai terület befolyásolhatja a magas vérnyomást, ez pedig nagyon sok új ismerettel ajándékoz meg bennünket azzal kapcsolatban, hogyan szabályozza a szervezet a vérnyomást, és a gyógyszerek jövőbeni fejlesztését és támogatja. Ennek az információnak a segítségével már jó előre felmérhető az egyes emberek kockázata. Az orvos így már nagyon korán életmódbeli változtatásokat javasolhat, például ajánlhatja a testsúly karbantartását, az alkoholfogyasztás csökkentését és a több sportot.

Több mint 1000 genetikai terület befolyásolhatja a magas vérnyomást!
Több mint 1000 genetikai terület befolyásolhatja a magas vérnyomást!  Fotó: 123rf

A kutatócsoport másik vezetője, Paul Elliott professzot, az Imperial College London munkatársa úgy véli, hogy az ilyen genetikai tényezők azonosításával viszonylag korán magas és alacsony kockázatú csoportokba lehet sorolni az embereket, és a magas kockázatú csoportokba tartozóknál már egészen korán el lehet kezdeni az életmódbeli tényezők megváltoztatását, és a megelőzést. Ráadásul az orvos így a kialakulóban levő betegséget is célzottan, és korábban kezdheti kezelni, ami nemcsak az illető későbbi életminőségét javítja, hanem az egészségbiztosítónak is jó.

Régi gyógyszerek új feladattal

A kutatócsoport több mint egymillió ember DNS-ét elemezte (a résztvevők közel fele, vagyis majdnem 500 ezer ember az UK Biobank kutatás résztvevője is volt), és összevetették a genetikai adataikat a vérnyomásukra vonatkozó adatokkal. 

A gének is közrejátszanak

A magas vérnyomás legmagasabb genetikai kockázatával rendelkezők csoportját összehasonlítva a legalacsonyabb kockázatú csoporttal, a kutatók azt is kiszámították, hogy a genetikai variánsok összefüggtek a magas kockázatú csoport 13 HgMM-rel magasabb vérnyomásával, a magas vérnyomás 3,34-szeres kockázatával, valamint a negatív kimenetelű szív- és érrendszerű betegségek 1,52-szeres kockázatával.

A kutatók a gyógyszerkutatás számára is új irányokat javasoltak, és kiderítették, hogy bizonyos, eddig más betegségek kezelésére használt gyógyszerek a magas vérnyomás kezelésére is jók lehetnek. Az egyik most felfedezett genetikai régiót például a canagliflozin nevű, cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer is megcélozza. A meglevő gyógyszerek újrapozicionálása azoknak a betegeknek a gyors és költséghatékony kezelésében segíthet, akik ellenállóvá válnak a jelenlegi terápiára, vagy épp allergiásak egyes hatóanyagokra.

A kutatócsoport arra is rájött, hogy egyes vérnyomást befolyásoló géneket más betegségekkel már korábban is kapcsolatba hoztak. Például az APOE génről eddig is tudták, hogy összefügg a szívkoszorúér-betegség és azAlzheimer-kórkialakulásával, de a vérnyomásra gyakorolt hatása eddig nem volt ismert.

Évi több ezer eset is megelőzhető lenne

Chris Chitty professzor, a brit egészségügyi és szociális minisztérium főtanácsadója szerint ez a hatalmas és jelentős kutatás világosan megmutatja, hogy a magas vérnyomás kialakulásában számos genetikai tényező játszik szerepet, és hogy ezt a következő évek során megelőző és gyógyító intézkedésékre lehet majd lefordítani. Jeremy Pearson professzor, a British heart Foundation orvos-társigazgatója szerint a magas vérnyomás jelentősen növeli a szívroham és a stroke kockázatát, és a kialakulásában az életmódbeli tényezők mellett az öröklés is komoly szerepet játszik. Sajnos vannak olyanok, akik öröklötten nagyobb kockázattal rendelkeznek, így nekik fokozottan oda kell figyelni az életmódjukra. Annak ismerete azonban, hogy mely gének játszhatnak szerepet a magas vérnyomás kialakulásában, lehetővé teszi, hogy a magas kockázatú embereknél már korán megkezdődjön a rizikófaktorok enyhítése és a kezelés, ez pedig évente több ezer szívrohamot és stroke-ot előzhet meg.

A kutatást a londoni Queen Mary University és az Imperial College London School of Public Health kutatói végezték, de részt vettek benne a NIHR Barts Biomedical Research Centre és a Barts Health NHS Trust munkatársai is, a National Institute for Health Research, a Medical Research Council és a British Heart Foundation pedig támogatta a munkát.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag