Korán megjelenhetnek a cukorbetegség szövődményei

Azoknál a fiataloknál, akiket tizenéves korukban diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséggel, a 20-es éveik közepére ijesztő arányban lépnek fel a cukorbetegség veszélyes szövődményei.

A vizsgált fiatalok körében nagyobb arányú a szív- és érrendszeri kockázati tényezők és események előfordulása, valamint a szervkárosodás. Ráadásul a fiatal lányok egy része később gyermeket vállalt, és körükben nagyobb számban fordultak elő a várandóssággal kapcsolatos kockázatok, valamint az újszülöttkori halálozás, mint a hasonló korú átlagnépességben - hívta fel a figyelmet Sr. Philip S. Zeitler, az University of Colorado School of Medicine munkatársa, a kutatás vezetője.

Fontos lenne a gyógyszeres kezelés

Dr. Zeitler szerint tehát ezeknek a fiataloknak a körében nagyon gyorsan fejlődik ki mind a vércukorszint feletti ellenőrzés elvesztése, mind pedig a komplikációk kialakulása. Éppen ezért, a hagyományos, a gyógyszeres kezelést minél inkább halogatni igyekvő gyermekorvosi megközelítéssel ellentétben a fiataloknál épphogy a betegséggel szembeni agresszívabb fellépésre van szükség, mint a felnőttek esetében. Náluk ugyanis maga a betegség is agresszívabb, és nekik hosszú ideig, legalább 50 évig kell együtt élniük a szív- és érrendszeri problémákkal a diagnózist követően.

A Longitudinal Outcomes in Youth With Type 2 Diabetes (TODAY-2) elnevezésű tanulmány több mint 500 résztvevője közül öten a diagnózist követően eltelt 7,5 évben különböző, de főként a cukorbetegségükkel összefüggésben levő okokból el is hunytak.

A fiataloknál is súlyos szövődmények alakultak ki.
A fiataloknál is súlyos szövődmények alakultak ki. Fotó: 123rf

Senki nem számított ennyi szövődményre

Dr. Alvin C. Powers, a Nashville-i Vanderbilt University Medical Center munkatársa szerint a kutatás eredményei rendkívül nyugtalanítóak, mivel senki nem számított arra, hogy a cukorbetegség viszonylag rövid idejű fennállása is ennyi szem-, szív-, ideg-, vesekárosodást, valamint terhességi szövődményt képes okozni. Ez ugyanis a fiatalok következő 10-15 évében várható egészségügyi kilátásokra is komoly hatással van.

Az öt haláleset oka miokardiális infarktus, veseelégtelenség, szepszis, operáció utáni szívroham, valamint drogtúladagolás volt. Az eredmények nyilvánosságra hozatala előtti héten azonban a tanulmány egyik, mindössze 26 éves résztvevőjének tripla bypass-műtétre volt szüksége. Ezek az adatok tehát nagyon aggasztó trendet mutatnak, hiszen ezeknek a fiataloknak most kellene életük legproduktívabb szakaszát élniük. Épp ezért kutatásokra van szükség annak meghatározásához, mennyiben tér el a fiatalok 2-es típusú cukorbetegsége a felnőttekétől.

A TODAY-2 vizsgálatban 699, 10-17 éves fiatal vett részt (átlagos koruk 14 év volt), akiket 2004 és 2011 között, 5 egészségügyi központban, újonnan diagnosztizáltak 2-.es típusú cukorbetegséggel. A követési idő alatt 19 betegnél 38 igazolt szív- és érrendszeri esemény fordult elő: aritmia, miokardiális infarktus, szívelégtelenség, bal kamrai rendellenesség, mélyvénás trombózis, érrendszeri probléma, stroke , vagy ischémiás stroke.

A terhességi komplikációknak ez a rendkívül magas aránya szintén aggasztó képet mutat.
A terhességi komplikációknak ez a rendkívül magas aránya szintén aggasztó képet mutat. Fotó: 123rf

<strong></strong>Terhességi komplikációk

A 350 résztvevő nő körében 236 terhesség fordult elő, ezek 11,9 százaléka vetéléssel végződött (az átlag népességben ennek aránya 10-15 százalék), a babák 3,8 százaléka halva született (az átlagos népességben ez az arány 0,4 százalék), és 23,7 százalékuk lett koraszülött (az átlagos népességben a koraszülések aránya 6,9 - 9,9 százalék).

Furcsa jel! Tudta, hogy az éjszakai horkolás, légzéskimaradás cukorbetegség tünete is lehet?

A babák súlya szintén nagyobb szóródást mutat. 15,9 százalékuk kis súllyal született (az átlagos arány 8,3 százalék), míg 18,9 százalékuk 4000 g feletti súllyal - ennek átlagos előfordulási aránya 8,2 százalék. A babák 28,7 százalékánál fordult elő újszülöttkori hipoglikémia (átlagos arány 2,1 százalék), 14,9 százalékuknál légzési distressz lépett fel (átlagos aránya 7 százalék), míg 8,5 százalékuknak szívproblémái voltak (ennek átlagos előfordulási aránya 1 százalék). Az anyák 35,6 százaléka volt kórházban anyai komplikációk miatt, szemben az átlagos népesség 14 százalékos arányával. 18,1 százalékuknál fordult elő preeklampszia, és 37,5 százalékuknál terhességi magas vérnyomás. Dr. Zeitler szerint a terhességi komplikációknak ez a rendkívül magas aránya szintén aggasztó képet mutat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: