Így zajlik a koszorúér-tágítás

Ha a koszorúér beszűkült, akkor az - előbb-utóbb - az innen oxigént kapó szívizom elhalásához vezethet. Muszáj tehát az eret kitágítani, hogy a szívinfarktus elkerülhető legyen. A koszorúér tágításhoz ma már nincs szükség a mellkas megnyitására, ezért lényegesen kíméletesebb eljárás, mint a régi módszer, az úgynevezett nyitott szívműtét. Lényegesen kisebb megterhelést jelent a beteg számára.

Mikor van szükség koszorúér tágításra?

Akkor, ha a szívkatéterezés és érfestés során az orvosok szűkületet tapasztalnak a koszorúér lumenében és tágítással megoldható a probléma. Ilyenkor szóba jöhet a beavatkozás folytatásaként ballonos, katéteres tágítás. Az eljárás során az érfalat kitámasztó fémhálót, sztentet helyeznek be, amely megakadályozza az ér bezáródását. Amennyiben tágításra és sztent behelyezésére van szükség, akkor a beavatkozást ugyanazon az úton, amelyen a katéter haladt, azonnal el tudják végezni helyben, azonnal, ugyanazon beavatkozás alatt.

Hogyan történik a koszorúér tágítás?

Ha a koszorúérfestés során jelentős szűkületet találtak és az alkalmasnak látszik a katéteres úton történő megoldásra, koszorúér tágítást (PCI- percutan coronaria intervenciót) végeznek. Ekkor a koszorúér festéshez hasonló, de a tágításhoz külön kiképzett vezető katéteren át vékony vezető drótot juttatnak a szűkületen keresztül, és ennek segítségével ballonos katétert vezetnek a szűkületbe. Majd a ballon óvatos felfújásával kitágítják a beszűkült szakaszt. Az esetek többségében a tágítás hatékonyságának fokozására és az elért eredmény tartós megőrzésének érdekében a szűkületbe egy erre a célra kifejlesztett, fémötvözetből készült hálót, úgynevezett sztentet ültetnek be a szűkült szakaszba.

Hogyan zajlik az értágítás?
Hogyan zajlik az értágítás? Fotó: 123rf

A sztentet ballon katéterre rögzített (összenyomott) formában vezetik a szűkület helyére, és a ballon felfújásával "kinyitják". Ilyenkor az belülről nyomva befeszül az érfalba, ezáltal kitámasztja - nyitva tartja - az eret. A ballon felfújásakor (a véráramlás átmeneti megakadása miatt), rövid idejű mellkasi fájdalom jelentkezhet, amely a ballon leengedése után (10-30 mp) múlva megszűnik. A beavatkozás után a beteget az első napokban kímélni kell, de utána fokozatosan, kontrolláltan emelhető a fizikai aktivitás.

Mi történik a sztenttel a beavatkozás után?

Mi történik az orvosnál? Ha kardiológiai vizsgálatra küldik, nem mindegy, hogyan készül fel előtte !

Miután a sztentet az érfalba rögzítették, az a továbbiakban a helyén marad, nem tud elmozdulni és onnan nem vehető ki, be fogja nőni az érbelhártya szövete és beépül az érbe. Mivel speciális fémötvözetből van, nem korrodálódik. A betegnek a beavatkozás után véralvadásgátlót, koleszterincsökkentőt, vérnyomáscsökkentőt kell szednie. Fontos, hogy járjon kardiológiai kontrollra ( EKG , szívultrahang , labor és terheléses EKG vizsgálatok). Legújabban megjelentek felszívódó sztentek is, melyek néhány hónap után feloldódnak.

Meddig tart a sztent kedvező hatása?

A szűkületbe beültetett szetentek az esetek többségében tartós megoldást jelentenek, de az esetek 15-25 százalékban az érfal szövetének burjánzása következtében visszaszűkül (restenosis). Ebben az esetben újabb sztent beültetése, vagy egyéb beavatkozás jöhet szóba. A gyógyszerkibocsátó sztentek esetén a visszaszűkülés jóval ritkább.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: