A vérnyomáscsökkentő és a COVID-19 kapcsolata

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a COVID-19 világjárvány idején is szedni kell a vérnyomáscsökkentő gyógyszert - annak elhagyása a vérnyomásproblémák miatt nagyobb kockázatot jelenthet.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kiadott egy állásfoglalást , amely azt javasolja, hogy a betegek folytassák az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) inhibitorokkal és az angiotenzin II receptorblokkolókkal (ARB) folyó kezelésüket annak ellenére, hogy meg nem erősített hírek szerint ezek az anyagok súlyosbíthatják a koronavírus-fertőzés miatt kialakuló betegséget. "Fontos, hogy a betegek ne szakítsák meg az ACE-gátlóval vagy ARCB-vel folyó kezelésüket, és nem szükséges más gyógyszerre váltaniuk" - jelentette ki az ügynökség. Kiemelték: jelenleg klinikai vagy epidemiológiai tanulmányok alapján nincs bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy kapcsolat van az ACE-gátlók vagy az ARB-k és a COVID-19 állapotromlása között.

Egyes kutatások szerint az ACE-gátlók és az ARB-k csökkenthetik a COVID-19 vírusos tüdőgyulladás kockázatát vagy súlyosságát.
Egyes kutatások szerint az ACE-gátlók és az ARB-k csökkenthetik is a COVID-19 vírusostüdőgyulladáskockázatát vagy súlyosságát. Fotó: GettyImages

Az új irányelvvel összhangban áll az Európai Kardiológusok Szövetségének és mindhárom amerikai kardiológustársaságnak az álláspontja. A szóban forgó gyógyszereket általánosan használják a magas vérnyomásos , szívelégtelenséggel és vesebetegséggel élő betegek.

Lehet, hogy nemhogy ártana, még használ is?

Mivel a koronavírus az emberi sejtek megfertőzésekor kapcsolódik az ACE2 receptorokhoz, és mivel ezek a gyógyszerek növelhetik az ACE2-t, azt gondolták, hogy ezzel növelhetik a vírusok aktivitását. Azonban a vírus interakciói a szervezet renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerével összetett, amelyet még nem teljesen értünk - jegyezte meg az ügynökség. "Klinikai bizonyítékok nem támasztják alá azt a spekulációt, hogy az ACE-gátlókkal és az ARB-kkel való kezelés a COVID-19-fertőzést súlyosbítaná" - hangsúlyozta az EMA.

Bár az állásfoglalásban nem említik, de más kutatási jelentések azt állítják, hogy az ACE-gátlók és az ARB-k csökkenthetik a vírusos tüdőgyulladás kockázatát vagy súlyosságát a COVID-19 miatt megbetegedett pácienseknél, és akár még arra is esély van, hogy a koronavírus-fertőzést ezekkel a szerekkel kezelni lehessen.

A Magyar Kardiológusok Társaságának felhívása a betegekhez itt olvasható!

Az EMA együttműködik a témában érintett szakemberekkel, hogy epidemiológiai kutatásokat végezzenek a jövőben az ACE-gátlók és az ARB-k COVID-19-cel fertőzött emberekre gyakorolt hatásainak kimutatására.

Mi a helyzet a fájdalomcsillapítókkal?

Napvilágra kerültek olyan jelentések is, amelyek felvetik azt a kérdést, hogy a nem-szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-k), mint például az ibuprofén, szintén súlyosbíthatják a COVID-19 betegség állapotát. Az ügynökség ki is adott egy ajánlást, hogy erről további epidemiológiai kutatásokat kell végezni. "Jelenleg nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná az ibuprofén és a COVID-19 állapotromlása közötti kapcsolatot" - hangsúlyozták a közleményben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)