A nőket is veszélyeztetik a szívbetegségek

Korábban úgy tartották, hogy a nőket a férfiakétól eltérő hormonháztartásuknak köszönhetően kevésbé veszélyeztetik a szív- és érrendszeri betegségek. Ám ma már jól tudjuk: a szívbetegségek kockázati tényezőit a nők sem hagyhatják figyelmen kívül.

Az utóbbi évek kutatásai sorra igazolják, hogy a nők szívét és érrendszerét ugyanolyan mértékben veszélyeztetik e betegségek rizikófaktorai, a dohányzás, az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Afogamzásgátlótabletta szedése és a dohányzás együtt szintén komolyan növeli a kockázatot. A korábban a férfi menedzserek betegségének tartott infarktus és egyéb szívbetegségek mára "uniszexszé" váltak, de korántsem csak a magas beosztású nők körében ismertek.

A nők többségét még úgy nevelték, hogy igyekezzen megfelelni másoknak, ez viszont stresszt okoz.
A nők többségét még úgy nevelték, hogy igyekezzen megfelelni másoknak. Fotó: Getty Images

Mindenfelé megfelelni

"A nőket ugyanannyi, ha nem több stressz éri, mint a férfiakat" - mondja Csiki Judit life coach, aki elsősorban a 30 fölötti nőknek, anyáknak segít megtalálni a nekik való életmódot és életutat. "Több helyen is helyt kell állnunk egyszerre, ráadásul a nőkre minden irányból záporoznak az elvárások. Egyszerre kell türelmes anyának, tökéletes háziasszonynak, megbízható munkavállalónak lenni, de mindez még nem elég, hiszen szépnek, fiatalnak is kell maradni. Ráadásul a siker sem mindig az elismerést hozza magával, hiszen a munkájában sikeres nő könnyen megkapja a karrierista címkét, míg azt, aki a családot tekinti fő prioritásnak, gyorsan kikiáltják eltartottnak. Ez pedig már csak azért is stresszt okoz, mert a nők többségét még úgy nevelték, hogy igyekezzen megfelelni másoknak, és a saját érdekeit az utolsó helyre tegye a rangsorban."

A fiatal nők többsége előtt egyáltalán nem ismeretlen az a helyzet, amikor a saját egészségével, lelki fejlődésével való törődésre hetekig, hónapokig nincs idő. Sokan csak akkor kezdenek magukkal foglalkozni, amikor a szervezet már tünetekkel jelzi, hogy ez az életmód hosszú távon nem tartható.

Nagy elhatározások helyett kis változások

De vajon mi lehet a megoldás? Hogyan figyelhetnek oda a hölgyek jobban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére? Csiki Judit szerint az alapvető életmódi kockázati tényezők kiküszöbölése legyen az első lépés: az egészséges táplálkozás az egész családnak jót tesz, mindenki csak profitálhat belőle, ha egy kicsivel kevesebb só, zsír és feldolgozott élelmiszer kerül az asztalra. Persze a nagy változásokat nem feltétlenül könnyű elsőre elfogadtatni.

"Nem vagyok híve a nagy ##>>##ingujjfelgyűrős"##<<## elhatározásoknak, ha ugyanis egyszerre akarunk mindent megváltoztatni, az egyrészt ellenállásba ütközik, másrészt pedig mi is könnyebben feladjuk az egészet. Érdemes kis változtatásokkal kezdeni: kicsivel kevesebb só az ételbe, mindennap saláta, gyümölcs az asztalon, zsíros húsok helyett sovány szárnyas, és így tovább. A mozgást is így lehet a legjobban megszeretni és megszerettetni: először csak pár perc séta, akár a kedvenc kirakataink előtt hazafelé a munkából, majd néhány hasizomgyakorlat a kedvenc tévéműsorunk alatt, mozi helyett kirándulás a családdal, és így tovább. Ezek az apró változások észrevétlenül épülnek be az életünkbe, és nem érezzük úgy, hogy valamitől is megfosztanánk magunkat. Ráadásul mindig van hová továbblépni, mindig lehet egy újabb területen csiszolni egy kicsit az életmódunkon."

Meg kell tanulni nem megfelelni

A másik fontos lépés a stressz kezelése. A life coach szerint itt is nagyon fontos a tudatosság. "Ha rendszeresen mozgunk, és igyekszünk tudatosan lazítani, az nagyon komoly előrelépés. A munkám során viszont azt tapasztalom: a nőknek lényeges, hogy megtanulják felvállalni önmagukat, és azt, hogy nem lehet minden helyzetben, mindenkinek megfelelni. Néha tudnunk kell azt mondani, hogy nem érdekel, ki mit szól az életünkhöz, és azt tenni, amit mi magunk fontosnak tartunk.

További tippek A szívbetegségek kockázata így is csökkenthető!

Aki felismeri, hogy például az öltözékével nem más tetszését kell elnyernie, hanem azt kell felvennie, amiben a lehető legjobban érzi magát, máris sokat tesz azért, hogy kilépjen a rá nehezedő elvárások ördögi köréből, magabiztosabban száll szembe a feszültséget okozó helyzetekkel" - mutat rá a szakember.

A társadalom is segíthetne

A life coach szerint a társadalmi változások is hozzájárulhatnának, hogy csökkenjen a nőkre nehezedő feszültség. "Tudom, hogy ezek a változások nem egyik napról a másikra következnek be, de fontos lenne például, hogy a háztartás terhei ne kizárólag a nők vállára nehezedjenek, hanem az egész család részt vállaljon belőlük. Sokat segítene az is, ha a nők és a férfik egyaránt velük szolidáris közegben élhetnének, ha a környezetükben nem folyamatos kritikával, hanem megértéssel és elfogadással találkoznának, és legalább az azonos helyzetben levők nem szólnák le egymást."

A szakértő szerint például nagy könnyebbséget, segítséget jelentene, ha a játszótéri anyák ítélkezés és véleményezés helyett inkább az összetartás lehetőségeit keresnék. Erre persze már vannak biztató jelek, de bőven akad még tennivaló is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)