+10° - +24°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Szigorítottak a kardiológusok, itt az új ajánlás

A korábbiakhoz képest tovább csökkentették a koleszterinszint értékére vonatkozó ajánlást az Európai Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán. A szeptemberi tanácskozáson új szakmai ajánlást is kiadtak, amely segíthet elkerülni a szívbetegségeket.

A kardiológus szakorvosok nyomatékosították, hogy az LDL koleszterin szintjének alacsonyan tartása jelentősen csökkenti azérelmeszesedésmiatt kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét: a legfrissebb kutatási eredmények és minden klinikai tapasztalat bizonyítja, hogy minél alacsonyabb az LDL koleszterin szintje, annál alacsonyabb minden szív- és érrendszeri betegség kockázata.

Nem határoztak meg olyan alacsony LDL-szintet, amely alatt az előny megszűnik, vagy káros következmény alakulna ki. Az LDL koleszterin értékének tehát nincs alsó küszöbértéke a legfrissebb ajánlások szerint. Jótékony hatással van az LDL koleszterinérték csökkentése azokra a betegekre is, akiknek átlagos vagy átlag alatti ez az értékük és már részesülnek koleszterincsökkentő terápiában. Minden 1 mmol/l LDL koleszterinszint csökkenés egyötödével csökkenti az érelmeszesedés miatt kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A rendszeres sportolás segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Fotó: iStock
A rendszeres sportolás segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Fotó: iStock

Diéta - mindenki ugyanazt egye?

Jelentős eltérések figyelhetők meg abban, hogy az egyének miképp reagálnak a koleszterinszint csökkentését célzó diétás és gyógyszeres terápiákra, ezeket pedig hagyományosan figyelembe is veszik a kezelés során. A teljes szív- és érrendszeri betegségkockázat csökkentésére irányuló terápiákat egyre inkább személyre kell szabni, és az egyéni jellemzők ismeretében kell meghatározni az elérendő kezelési célokat. Mindezeket pedig a beteg-orvos kommunikáció során lehet tisztázni.

Ne hagyja magát lebeszélni a koleszterincsökkentőkről! Tájékozódjon itt!

A legfrissebb kutatások azt is igazolták, hogy az egyénileg meghatározott koleszterin célértékeknél alacsonyabb szint elérése tovább csökkenti az érelmeszesedésből származó szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Tehát azt tartják megfelelőnek az európai kardiológus szervezet szakértői, hogy olyan alacsony szintre kell lecsökkenteni az LDL koleszterin értékét, amilyenre csak lehet, különösen fontos ezt az ajánlást betartani azoknál a betegeknél, akiknek nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A lipidértékek csökkentése kiemelkedően fontos eleme a komplex szív- és érrendszeri betegségmegelőzésben.

Friss ajánlások

A szív- és érrendszeri betegségeket megelőző terápiás célok legfontosabb elemei a legfrissebb ajánlások szerint a következők:

 • Dohányzás: semmilyen formában ne legyünk kitéve a dohányfüstnek, se aktív, se passzív dohányzás következtében.
 • Diéta: Az egészséges étrendben alacsony a telített zsírsavak szintje, és gazdag a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben, a zöldségekben, a gyümölcsökben és a halban.
 • Fizikai aktivitás: hetente 3,5-7 óra közepesen intenzív fizikai aktivitásra van szükség, vagy 30-60 percnyi közepesen intenzív mozgás szükséges a hét legtöbb napján.
 • Testtömeg: a BMI érték 20-25 között legyen, és a derékkörfogat a férfiak esetében kevesebb legyen 94 cm-nél és a nőknél 80 cm-nél.
 • Vérnyomás: kevesebb legyen, mint 140/90 Hgmm

Az LDL koleszterin kapcsán az alábbi javaslatokat tették:

 • A nagyon magas kockázatú betegek esetében: a terápia során az LDL koleszterin szintjét a kiinduló értékhez képest legalább 50 százalékkal kell csökkenteni, és az LDL célértéke 1,4 mmol/l alatt kell maradjon. Ha nem szedett a beteg sztatint, akkor nagyon intenzív LDL-csökkentő terápiát kell alkalmazni. A folyamatban lévő terápia esetében a kezelés intenzitását növelni kell.
 • A magas kockázatú betegek esetében: a terápia során az LDL koleszterin szintjét a kiinduló értékhez képest szintén minimum 50 százalékkal kell csökkenteni, és az LDL célértéke 1,8 mmol/l alatt kell maradjon.
 • A közepes kockázatú betegek esetében: az LDL célértéke 2,6 mmol/l alatt legyen.
 • Az alacsony kockázatú betegek esetében a terápiás célérték 3,0 mmol/l alatt ajánlatos.

HDL koleszterin esetében a terápiás célértéket 2,2; 2,6 és 3,4 mmol/liter alatt kell tartani a nagyon magas, a magas és a közepes kockázati csoportban.

 • Apolipoprotein B (ApoB): a terápiás célérték 65; 80 és 100 mg/dl alatt kell maradjon.
 • Trigliceridek: nincs terápiás célérték, de ha az értéke alacsonyabb 1,7 mmol/l-nél, akkor a betegségek kockázata csökken, ha viszont ennél magasabb az érték, akkor fel kell tárni a kockázati tényezőket.
 • Cukorbetegség: a hemoglobin A1c értéke kevesebb legyen mint 7 százalék (kevesebb mint 53 mmol/mol).

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag