Miért veszélyes az enyhén, de állandóan magas vérnyomás?

Egy új szakmai ajánlás szerint még az enyhén magas vérnyomású betegeknek is szükségük van gyógyszeres kezelésre, ha a vérnyomásuk életmódváltással sem rendeződik.

Az Amerikai Szív Társaság publikált erről április végén egy tudományos közleményt a Hypertension című folyóiratában. Az orvosoknak komolyan mérlegelniük kell, hogy felírjanak-e vérnyomáscsökkentő gyógyszert az első fázisban lévő magas vérnyomásos betegeknek is. Ezeknek a betegeknek a felső vérnyomásértékük 130 és 139 között, az alsó pedig 80 és 89 között van, és ők még fél évig tartó életmódváltással - rendszeres testmozgással és egészséges étrenddel - sem tudják lejjebb vinni az értékeiket.

130/80-nál alacsonyabb vérnyomásnál kisebb a kockázat a keringési betegségekre. Kép: GettyImages

Az Amerikai Kardiológuskollégium és az Amerikai Szív Társaság korábban 2017-ben adott ki útmutatót a vérnyomás megfelelő szinten tartásáról. Ebben az áll, hogy az első fázisban lévő magas vérnyomásos betegek, akiknek alacsony a kockázatuk arra, hogy 10 éven belül szívinfarktust vagy stroke-ot kapjanak, először álljanak át egészséges életmódra, és úgy próbálják meg csökkenteni a vérnyomásértékeiket, majd 6 hónap múlva újra ellenőriztessék a vérnyomásukat. Ám ebben az útmutatóban semmit sem írnak arról, hogy mit kell tenni, ha ez a stratégia nem válik be. Az új ajánlás viszont már pótolja ezt a hiányosságot.

A legfrissebb útmutatóban egy sor olyan egészséges életmódra vonatkozó ajánlást sorolnak fel, amellyel hatékonyan lehet csökkenteni a vérnyomást, például:

  • érjük el az ideális testsúlyt;
  • rendszeresen végezzünk testedzést;
  • fogyasszunk kevesebb nátriumot;
  • növeljük a káliumbevitelt;
  • mellőzzük az alkoholt és a dohányzást;
  • kövessük amagas vérnyomásmegállítására vonatkozó étrendet (angol betűszóval DASH-nak nevezik).

A DASH étrendben sok zöldség, gyümölcs és alacsony zsírtartalmú étel, viszont kevés telített zsír és összességében is kevés zsír van.

"Azt jól tudjuk, hogy a 130/80-nál alacsonyabb vérnyomásértékű embereknek kevesebb kockázati tényezőjük van a különböző keringési betegségekre: jellemzően kevésbé vannak elmeszesedve a szívkoszorúereik, nem nagyobbodik meg a szívük és kevesebb zsíros lerakódás (meszesedés) van a nyaki verőereikben" - mondta dr. Daniel W. Jones, az ajánlást kiadó munkacsoport elnöke. Dr. Jones, a Jackson városában lévő Mississippi Egyetem Orvosi Intézetének professzora és volt dékánja. "Komoly bizonyítékaink vannak arra, hogy a vérnyomás kezelése életet ment, mert csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát" - tette hozzá a professzor.

Akik csökkenteni szeretnék a vérnyomásukat, azoknak rendszeres ellenőrizniük kell az értékeiket, hogy rögzíteni tudják a változásokat. "Ha nem érik el azt, hogy a szisztolés értékük napi átlaga 130 Hgmm alatt maradjon, akkor itt az ideje, hogy konzultáljanak az orvosukkal, hogy mi legyen a következő lépés, és ez akár az is lehet, hogy gyógyszert kell szedniük, hogy megfelelő szinten tudják tartani a vérnyomásukat" - mondta dr. Jones. Az ajánlásban kijelentik, hogy a vérnyomást egyedül az életmódváltással nagyon nehéz csökkenteni.

"A legtöbb fejlett ipari társadalomban rendkívül nehéz annyira lecsökkenteni a nátriumbevitelt, hogy az érezhetően csökkentse a vérnyomást" - mondta dr. Jones. "Továbbá nehéz fenntartanunk az egészséges testsúlyunkat egy ilyen, úgy nevezett mérgező élelmiszerkörnyezetben. Azt kérjük a kezelőorvosoktól, hogy a betegeiknek hívják fel a figyelmüket arra, hogy az életmódváltást nagyon komolyan kell venniük. Persze jobban szeretjük, ha a vérnyomáscsökkentést gyógyszerszedés nélkül érjük el" - tette hozzá. Kiemelte: a sikeres vérnyomáskezelés - akármilyen módon érik el - növeli a várható életéveket és az életminőséget is javítja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)