Korábban meghalhat, aki kifullad a futópadon

A fiatalkori jó állóképesség bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát időskorban. Mindegy egyes perc, mellyel tovább bírták a résztvevők a futópadon, jelentősen csökkentette a korai halál veszélyét.

Egy újabb érv amellett, hogy miért kell már fiatalon is sportolni: kiderült ugyanis egy kutatásból, hogy aki élete kezdetén sportos és fitt, annak idősebb korában egészségesebb a szív- és érrendszere.

A CARDIA vizsgálatban Amerika-szerte 5115 férfi és nő vesz részt, és már 1985 óta zajlik. A hosszú idő alatt összegyűlt eredmények alapján a kutatók levonták azt a következtetést, hogy akik 18 és 30 éves koruk között jó eredményt értek el a fizikai teszteken, azok 45-55 éves korukban alacsonyabb bal kamrai tömeggel rendelkeznek, és a globális-hosszanti szívösszehúzódásaik eredményei is kedvezőbbek - egészségesebb a szívük. A kísérleteket és a méréseket futópados edzés során vizsgálták, és azt találták, hogy minden perc, amellyel hosszabb ideig bírták a fiatalok a futópadon, 15 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát, és 12 százalékkal lesz alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozás rizikója.

Minél jobb az állóképességünk fiatalon, és ezt minél tovább sikerül megőriznünk, annál egészségesebb marad a keringési rendszerünk idősebb korunkban.
Minél jobb az állóképességünk fiatalon, és ezt minél tovább sikerül megőriznünk, annál egészségesebb marad a keringési rendszerünk idősebb korunkban.

Az összefüggés fordítva is igaz, a kutatás zárásaként elvégzett fittségi vizsgálat kimutatta: minden egyes perc, amellyel kevesebbet bírtak ki a futópadon, 21 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát és 20 százalékkal a szív- és érrendszeri halálozásét. Tehát minél jobb az állóképességünk fiatalon és ezt minél tovább sikerül megőriznünk, annál egészségesebb marad a keringési rendszerünk idősebb korunkban.

Meglepő! Tudja, hogy a sport megváltoztatja a DNS-ünket?

Az viszont meglepte a kutatókat, hogy a fiatalkori jó fizikai teljesítőképesség nincs kapcsolatban a szívkoszorúér elmeszesedésével. Mindez persze lehet pusztán módszertani probléma is, hiszen a vizsgált körben amúgy is ritkán fordultak elő szív- és érrendszeri betegségek és a kutatásba még több személyt még hosszabb ideig kellett volna vizsgálni ahhoz, hogy erre a betegségtípusra is érvényes következtetéseket lehessen levonni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció