A szívbetegségek kockázata így is csökkenthető

Van olyan családtagja, akiről biztosan tudja, hogy kifejezetten rizikócsoportba tartozik a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében? Üres okoskodás, papolás helyett példamutatással óvhatja egészségüket. Megmutatjuk, hogyan!

Majd ha én szülő leszek!

Amikor az ember gyermeket vállal, szinte biztos, hogy megfogadja, ő másképp fog csinálni mindent, mint a szülei. Aztán azon kapja magát, hogy mégis áthatja a mindennapjait a régi minta, amitől nehéz megszabadulni. Valahogy mégis rá-rágyújt társaságban, csak kerül chips mindig a kosárba, ellágyul a konyhapultnál állva, ha a zsír és az olaj közötti harcban végül a zsírért nyúl, és valahogy mindig könnyebb "holnapra" halasztani a testmozgást.

Nem lehetünk azonban ilyen könnyelműek akkor, ha a családunk egészségének megőrzése a cél, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk jó mintát lásson, vagy ha hitelesen szeretnénk meggyőzni a nagynénit, nagymamát vagy unokatestvért, hogy tennie kell egészségért, ha már küszöbön áll a magas vérnyomás, a vérzsírértékek az egekben vannak, netán a cukorbetegség réme fenyeget, akár csak egy prediabétesz formájában is.

Arról, hogy a kardiológusok, kiemelten a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) mit tehet azért, hogy minél kevesebb szív- és érrendszeri beteg legyen Magyarországon, arról hallgassák meg prof. dr. Csanádi Zoltánt, az MKT elnökét!

Így mutassunk példát kicsiknek és nagyoknak!

Sportoljon együtt a család: nem kell maratont futni vagy versenyszerűen teniszezni, elég, ha természetessé válik az életünkben, hogy a sport, a mozgás elengedhetetlen! Az iskolában is számtalan lehetőség van arra, hogy a gyerek sportoljon! Mindez azonban hiteltelen, ha mi magunk nem eddzük magunkat. Gyerekek mellett ideális kikapcsolódás és mozgásforma lehet a futás, a kerékpározás esténként, és könnyen lehet, hogy a család többi tagja is kedvet kap, hogy olykor csatlakozzon hozzánk!

  • Kiváló lehetőség a sport iránti lelkesedés felébresztésére valamilyen tömegsportrendezvény (városi futások, kerékpáros rendezvények, fitnesznapok), ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek jut lehetőség mozogni!

  • Az idősebb hozzátartozókat mozdítsuk ki: rendszeresen invitáljuk őket közös sétára, esetleg biztosítsunk nekik egy fuvart a legközelebbi uszodához, ne csak azt szajkózzuk, hogy igenis ki kell mozdulniuk!

  • Menjünk el családostul az ingyenes szűrővizsgálatokkal egybekötött rendezvényekre! Olyan alkalmak ezek, amikor nem kell a beutalókkal, várólistákkal bajlódni, nem mellesleg pedig szórakoztató programokkal is színesítik az odalátogatók napját. Nem lehetünk elég öregek vagy fiatalok ezeken sem!

Ha úgy érezzük, a gyógyszerek szedése hagy némi kívánnivalót maga után, vegyük kezünkbe a dolgot! A hét elején adagoljuk ki egy heti tárolóba, és rendszeresen emlékeztessük, kérdezzünk rá, hogy bevette-e. Ezt ugyancsak meg lehet tenni a vérnyomás ellenőrzésével.

  • Járjunk együtt a legkisebbekkel bevásárolni, és magyarázzuk el, melyik termék mellett milyen érv és ellenérv szól. Ha csak tehetjük, mindenből válasszuk az egészségesebb alternatívát, tanítsuk meg nekik, hogy mit kell figyelni a címkén egészségünk érdekében. Ugyanez a vásárlósdi az idősebbekkel is elengedhetetlen: kísérjük el őket a bevásárlásokra, és erősítsük bennük az egészséges fogyasztói magatartást! Ha már nem tudnak kimozdulni, még egyszerűbb a dolgunk, hiszen egyszerűen csak egészséges hozzávalókból kell feltankolnunk a háztartásukat, ha mi intézzük nekik a bevásárlást!

A sport, a mozgás elengedhetetlen!
A sport, a mozgás elengedhetetlen! Fotó: 123rf

  • Főzzünk együtt az idősebbekkel, megmutatva nekik, hogy is lehet szívbaráttá tenni a konyhát, milyen konyhatechnikai eljárásokra érdemes cserélni a zsírban sütést (párolás, gőzölés stb.), miként lehet kiváltani a zsíros alapanyagokat, becsempészni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, könnyű szárnyashúst a repertoárba, elfelejteni a sót, és helyette a zöld fűszerekkel varázsolni! Nem kell őket mindennek a helyességéről meggyőzni, az is óriási siker, ha csak egy-egy tippünket beépítik a főzési rutinba!

  • Segítsük elhagyni a káros szenvedélyeket - mutassunk helyettük alternatívákat! Természetesen ez is akkor lesz csak hiteles, ha mi magunk is az egészséges utat választjuk a cigaretta, az alkohol és a kávé helyett! Ha nagyon nincs más ötlet, motiváció, amivel az illetékeseket meggyőzhetnék, mindig ott van a legfontosabb: gyermekeiknek, unokáiknak, rokonaiknak még sokáig szükségük lesz rájuk!

  • Ha azt tapasztaljuk, ismerősünk, rokonunk nem hajlandó tenni semmit egészsége érdekében, felajánlhatjuk, hogy a legközelebbi orvosi vizitre elkísérjük. Jelenlétünk már ahhoz is hozzájárulhat, hogy helyette is feltegyünk fontos kérdéseket, ezzel tudatosítva benne a kockázatokat, amit a nemtörődömségével vállal.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)