Flexelés, fűnyírás – mit tegyek, ha megőrjít a szomszéd?

Elérkezett a kerti munkák ideje: kezdődik a kertes házban élő szomszédok állandó konfliktusa a fűnyírásról és a flexelésről.

Aki családi házba költözik, kénytelen valamilyen módon a kertjét is rendben tartani, a szomszédjának pedig ezt elviselni. "De vajon mikor zajonghat a szomszéd és mikor kell a többi környékbeli lakó nyugalmát figyelembe véve tartózkodni az ilyen jellegű tevékenységtől?"teszi fel a kérdést a jog365.

mérges szomszéd, dühös szomszéd, hangos kerti munka
Első körben inkább békésen prüóbáld elsimítani a dolgokat. Fotó: Getty Images

A település határozza meg, mikor hangoskodhatsz

Ugyan a csendrendelet mindenkire kiterjedően meghatározza, mely időszak minősül éjszakának és melyik nappalnak, valamint azt is, hogy ezen időszakokon belül mikor, milyen hangerejű tevékenység végezhető, a konkrét szabályozást azonban mindenki a települése szerint illetékes önkormányzatnál keresse – javasolja a portál.

Közismert, hogy tilos hangoskodni este 10 és reggel 6 óra között. A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen szabályozás vonatkozik a napközben (főleg hétvégén, ünnep-, vagy pihenőnapokon) végzett munkákra. Az erre vonatkozó konkrét rendelkezéseket mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes önkormányzat honlapján kell keresnie.

Ha a szomszéd nem tartja be a jogszabályokat, próbálj meg egyeztetni vele és megkérni arra, hogy a jogszabály által meghatározott időszakban végezze a kerti munkákat! Ha erre nem hajlandó, kihívhatod a rendőrséget csendháborítás miatt. Amennyiben a probléma visszatérő, úgy birtokvédelmi eljárás keretein belül lehet a jegyzőtől kérni, hogy a szomszédot tiltsa el a zavaró magatartástól  írja jog365.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra