+16° - +35°
Nincs front

Még mindig fél? Lehet, hogy eddig rosszul kezelték

Tériszony, pánikrohamok, szociális fóbia: egyre terjednek a beteges félelemmel járó jelenségek, és nagy részüket az érintettek eltitkolják. Pedig az ilyen problémák általában különösebb erőfeszítések nélkül is jól kezelhetők. Minderre most a szakértők új terápiás útmutatót javasolnak.

A szív hirtelen dobogni kezd, a száj kiszárad, a térdek elgyengülnek. A pánikrohamok hirtelen törnek elő, az éjszakai ügyelet hiába jön ki, a kardiológiai őrzőben hiába vizsgálják a pácienst. A legkülönbözőbb EKG-vizsgálatok sem mutatnak ki szívpanaszokat. Hogy pánikrohamról van szó, az sokszor csak később derül ki, amikor az egészségügyi ellátórendszernek szinte már minden fokát végigjárta a beteg. Ezen akarnak most változtatni az orvosok. Berlinben pszichiáterek, pszichoterapeuták, általános orvosok és önsegítő egyesületek képviselői hívták fel a figyelmet a problémára, és egyben megoldást is kívántak adni rá.
"A félelem hozzátartozik az élethez, védőfunkciója van" - mondta a Spiegel Online-nak nyilatkozó Peter Falkai, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem pszichiátriai és pszichoterápiai klinikájának igazgatója. Ám a félelem, akár a többi érzelem, képes úgy fejlődni, hogy beteggé tegyen - fűzte hozzá a pszichiáter.

A probléma nem egyedi. A felnőtt lakosság egészségét felmérő tanulmány (DEGS) szerint évente minden hetedik német polgár beteges félelemmel küszködik. A leggyakoribbak a speciális fóbiák, így az állatoktól, vértől való félelem, a tériszony. Valamilyen specifikus félelem a németek tíz százalékát érinti. Hat százalékuk pánikzavarokkal küszködik, 2,7 százalékuknál valamilyen szociális fóbia mutatkozik. Két százalékuk, azaz minden ötvenedik pedig generalizált szorongásban szenved, vagyis a mindennapi élet legkülönbözőbb jelenségei kiválthatják negatív reakcióikat.

Bár a leggyakoribb problémák közé tartoznak, nagyon jól gyógyítható betegségek ezek - véli Borwin Bandelow göttingeni pszichiáter. A páciensek hetven százalékánál már az első kezelés után javulás mutatkozik. A specifikus problémák jelentős része pedig már az első öt kezelés után csökkenő mértékben okoz problémát.

A német szakértők ezért most összeállítottak egy 275 oldalas munkát, amely az új irányvonalakat és útmutatókat igyekszik összegezni a pánikbetegségekkel, szorongásos tünetekkel kapcsolatban. Annyi kutatást végeztek, hogy sztenderdizálni lehetett a kezelési javaslatokat, de ezek a terápiás eredmények nem voltak elég széles körben ismertek, így a betegek nem profitálhattak belőle - magyarázta a Spiegelnek Sebastian Rudolf, a Német Viselkedésterápiai Szövetség képviselője.

Hat éven át húsz szakmai társulat, egyesület és szervezet gyűjtötte a tudományos adatokat a terápiákról. Így a fóbiák és szorongásos betegségek körében óriási mennyiségű adatot elemeztek ki. Ezek után dolgozták ki az útmutatót, amely első lépésként minden esetben a kognitív viselkedésterápiát ajánlja. Ennek hatékonyságát számtalan tanulmány és beszámoló támasztja alá. Csak ha ezt elutasítja a beteg, illetve nem állnak rendelkezésre ehhez a feltételek, akkor érdemes az analitikus, mélypszichológiai pszichoterápiát alkalmazni.

Még mindig fél? Lehet, hogy eddig rosszul kezelték (Fotó: Europress)

Még mindig fél? Lehet, hogy eddig rosszul kezelték (Fotó: Europress)


A kognitív terápia (erről a magyar Semmelweis Egyetem honlapján részletesen lehet olvasni) azonban mindenképpen előnyösebb - hangsúlyozzák a német szakértők. Amint azt a magyar egyetemi honlap is hangsúlyozza: a "kognitív viselkedésterapeuták abban segítik pácienseiket, hogy felismerjék és megváltoztassák hibás, torzított gondolkodási folyamataikat". Ennek első lépése, hogy "felismerjék azokat a gyakran visszatérő negatív automatikus gondolatokat, melyek a legkülönbözőbb szituációkban megjelennek, és minduntalan negatív érzelmeket eredményeznek".

A német kutatóknak a csoportterápiák eredményességéről nem sikerült elég adatot gyűjteniük, ami meglepő, hiszen irdatlan mennyiségű információt dolgoztak fel. Ugyanakkor megjegyzik, hogy ezek az egyéni kezeléseket jól kiegészíthetik.

A szakértők egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy a mostanában terjedő internetes terápiák sikeresek lehetnek. Az eljárás szerintük etikailag is vitatható. Ám a személyes találkozók közötti szünetekben segíthetnek az efféle megoldások is.

Ami a gyógyszereket illeti, az orvosok eddig főleg a benzodiazepineket, az akár függőséget is okozó altatókat vetették be szorongás ellen (Németországban az esetek felében). Ám ezekről a szakértők most egyértelműen lebeszélik a kezelőorvosokat. Helyettük speciális antidepresszánsokat ajánlanak első helyen, amelyek ráadásul a pszichoterápiát is segíthetik.

A most elkészült szakmai ajánlás "nem szakácskönyv", tehát nem kell szigorúan követni az útmutatást - magyarázta Jürgen Matzat, a Német Önsegítő Csoportok Munkaközösségének részéről. Inkább egy korridorra, folyosóra utalnak, ahol a terapeuták a betegeikkel konzultálva együtt mozoghatnak - tette hozzá.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag