Miért ugrott meg a válások száma?

Közel negyedével több házaspár vált el tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban, és a válások száma öt éve nem látott magasságba emelkedett. Mi állhat a jelenség hátterében?

„A modern társadalomban talán egy picit nehezebb kitartani egymás mellett” – fogalmazott az RTL Klub Fókusz című műsorában Banitzky Kata párkapcsolati tanácsadó. Hozzátette, a fogyasztói társadalom szemlélete a párkapcsolatokban is megjelenik, miszerint mindent, ami „nem oké, nem működik”, azonnal lecserélünk, és szerzünk helyette újabbat, jobbat. A párok nehezebben tartanak ki egymás mellett konfliktushelyzetekben, illetve maradnak együtt, helyette sokszor inkább külön utakon haladnak tovább.

válás, házasság felbontása, szakítás
Tavaly jelentősen több válás történt itthon, mint a megelőző évben. Fotó: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 18,3 ezer válás történt az országban, szemben a 2020-as 15 ezres értékkel. A koronavírus-pandémia ideje alatt persze a bíróságok elérhetőségének korlátozása is csökkentette átmenetileg a válások számát, a korlátozások feloldásával azonban látványosan többen kérték házasságuk felbontását. Galambos Balázs válási szakértő ráadásul még több élettársi kapcsolat mehetett tönkre ez idő alatt, akár kétszer több, mint a válások száma.

„Nagyon nagy a nyomás az embereken” – fejtette ki a riportban Galambos Balázs válási szakértő. Mint elmondta, az egyre kiszámíthatatlanabb gazdasági helyet és a klímaválság egyaránt veszélyezteti egzisztenciális biztonságunkat. Ez pedig magával hozza a párkapcsolati problémákat is. „Az idegrendszerre, a mindennapos stressztűrésre, a kommunikációra, a szeretetalkalmazásra, sőt még a szexuális életre is hatással van (ez a helyzet – a szerk.) ... ha a házasság bármelyik pillérje ezek közül elkezd inogni, akkor az bedöntheti az egész családot” – tette hozzá.

A szakértők szerint ugyanakkor a gazdasági helyzet és a klímaválság együttesen meg fogja fordítani hosszú távon a mostani trendet, azaz csökkenni fog a válások száma. Mivel a párok – pénzügyi okokból – egyre kevésbé lesznek képesek külön költözni, így többen maradhatnak együtt kényszerűségből, ami a párkapcsolati erőszak melegágyává válhat. Az érintett családokban élő gyerekek így olyan házassági mintát fognak látni, ahol rengeteg a veszekedés, de nincs megoldás a konfliktusokra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra