Miért ugrott meg a válások száma?

Közel negyedével több házaspár vált el tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban, és a válások száma öt éve nem látott magasságba emelkedett. Mi állhat a jelenség hátterében?

„A modern társadalomban talán egy picit nehezebb kitartani egymás mellett” – fogalmazott az RTL Klub Fókusz című műsorában Banitzky Kata párkapcsolati tanácsadó. Hozzátette, a fogyasztói társadalom szemlélete a párkapcsolatokban is megjelenik, miszerint mindent, ami „nem oké, nem működik”, azonnal lecserélünk, és szerzünk helyette újabbat, jobbat. A párok nehezebben tartanak ki egymás mellett konfliktushelyzetekben, illetve maradnak együtt, helyette sokszor inkább külön utakon haladnak tovább.

válás, házasság felbontása, szakítás
Tavaly jelentősen több válás történt itthon, mint a megelőző évben. Fotó: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 18,3 ezer válás történt az országban, szemben a 2020-as 15 ezres értékkel. A koronavírus-pandémia ideje alatt persze a bíróságok elérhetőségének korlátozása is csökkentette átmenetileg a válások számát, a korlátozások feloldásával azonban látványosan többen kérték házasságuk felbontását. Galambos Balázs válási szakértő ráadásul még több élettársi kapcsolat mehetett tönkre ez idő alatt, akár kétszer több, mint a válások száma.

„Nagyon nagy a nyomás az embereken” – fejtette ki a riportban Galambos Balázs válási szakértő. Mint elmondta, az egyre kiszámíthatatlanabb gazdasági helyet és a klímaválság egyaránt veszélyezteti egzisztenciális biztonságunkat. Ez pedig magával hozza a párkapcsolati problémákat is. „Az idegrendszerre, a mindennapos stressztűrésre, a kommunikációra, a szeretetalkalmazásra, sőt még a szexuális életre is hatással van (ez a helyzet – a szerk.) ... ha a házasság bármelyik pillérje ezek közül elkezd inogni, akkor az bedöntheti az egész családot” – tette hozzá.

A szakértők szerint ugyanakkor a gazdasági helyzet és a klímaválság együttesen meg fogja fordítani hosszú távon a mostani trendet, azaz csökkenni fog a válások száma. Mivel a párok – pénzügyi okokból – egyre kevésbé lesznek képesek külön költözni, így többen maradhatnak együtt kényszerűségből, ami a párkapcsolati erőszak melegágyává válhat. Az érintett családokban élő gyerekek így olyan házassági mintát fognak látni, ahol rengeteg a veszekedés, de nincs megoldás a konfliktusokra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)