Ki fizessen az első randin?

Egy pár életében számos vitás helyzet adódhat, olykor egészen apróságnak tűnő dolgok keltenek erős indulatokat. Egy felmérés szerint ugyanakkor a viták egyik leggyakoribb okát a pénz jelenti, holott ezt is lehetne higgadtan kezelni.

Az atlantai székhelyű SunTrust Bank korábbi kutatása szerint a párok 35 százaléka a pénzügyi gondokat tartja az elsődleges stresszfaktornak a kapcsolatukban. A probléma hatékony elkerülésére Michelle Brownstein, a befektetési szolgáltatásokkal foglalkozó Personal Capital privát ügyfélszolgálati igazgatója adott tanácsokat a thisisinsider.com cikkében.

Az első randi

Mi az, amit semmiképpen sem szabad elkövetnünk az első randin, ha szeretnénk még találkozni a másikkal? Részletek itt.

Amióta csak léteznek randevúk, a számla rendezése mindig is vitatéma volt. Sokáig elfogadott nézet volt, hogy a heteroszexuális kapcsolatokban a férfi finanszírozza a találka költségeit, a mai modern társadalomban ez azonban már nem feltétlenül állja meg a helyét. Alapvetően jó kiindulási pont lehet, hogy az fizet, aki előzőleg elhívta a másikat randizni. Persze, amennyiben jobban éreznénk magunkat, ha mi állhatnánk a számlát, esetleg szeretnénk ki-ki alapon osztozni, akkor meghívott félként bátran felajánlhatjuk ezt.

A pénzügyek megfelelő kezelése sok vitát megelőzhet egy párkapcsolatban
A pénzügyek megfelelő kezelése sok vitát megelőzhet egy párkapcsolatban

Komolyabb kapcsolathoz komolyabb rendszer

Amikor egy pár rendszeresen, komolyabb szándékkal is elkezd egymással találkozgatni, akkor nem feltétlenül szerencsés, ha folyamatosan ugyanaz a fél fizet minden egyes alkalommal. Amint tehát létrejön egy párkapcsolat, érdemes megtalálni a felállást, amely mindenkinek megfelel. Ez lehet 50-50 százalékos megosztás, de akár az is elfogadható, ha az egyik fél csak annyit ad bele a költségekbe, amennyit rá tud szánni, feltéve, hogy jelentős különbség van a pár tagjainak anyagi helyzete között. Ugyanakkor mind az arányos, mind az egyenlő elosztás, mind pedig az egyik fél fizetése esetében a kommunikáció jelenti a kulcsot a felesleges indulatok elkerüléséhez.

Amikor le kell ülni beszélgetni

Ahogy egy kapcsolat előrehaladottabb állapotba jut, úgy a pénzről folytatott kommunikációnak is előrébb kell lépnie. Idővel egyre több közös kiadás keletkezik, amelyet bizonyos mennyiség felett egyszerűen képtelenség észben tartani, így pedig könnyen konfliktusok forrásává válhat a téma. Érdemes tehát részletesen megtervezni, miként osztjuk meg a költségeket, akárcsak azt, hogy kinek mi kerül a nevére, és hogy a másik fél miként adhatja oda a részét. Pénzügyeinket az egyszerűség kedvéért vezethetjük valamilyen applikációban, de akár az is hasznos lehet, ha csak kiírjuk egy papírszalagra a hűtő ajtaján. Ezáltal ugyanis megelőzhető, hogy a tartozások kimenjenek a fejünkből.

Hosszú távú kapcsolatok, házasság

Fontos-e még Magyarországon az embereknek a házasság intézménye? Mit jelent ma megházasodni? Részletek itt.

Amikor elkötelezzük magunkat a párunk mellett, akkor a legfontosabb, amire oda kell figyelnünk, a megfelelő kommunikáció. Természetesen nincs ez másként a pénzügyek terén sem. Ilyen helyzetben már feltétlenül szükséges, hogy beszéljünk arról, miként osztjuk meg a számlákat, a költségeket. A titkok igen rossz hatással lehetnek a párkapcsolatra, ne titkoljuk el tehát sem a bevételeinket, sem az adósságainkat a társunk elől! Érdemes továbbá meghatározni a közös célokat, amelyeket együtt könnyebben elérhetünk - ezekhez készítsünk szilárd terveket is. Fontos a kompromisszumkészség, hogy egyik fél se erőltesse rá a saját akaratát, vágyait a másikra, a kitűzött célok legyenek valóban közösek! Amennyiben pedig ez mindenkinek megfelel, hasznos lehet közös számla nyitása, illetve szükség esetén egy pénzügyi tanácsadó is sokat segíthet, ha elakadtunk az anyagi jellegű kérdésekben.

Forrás: thisisinsider.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)