A nők agya vonzza a férfiakat?

A férfiak a szép arcokat és a formás idomokat kedvelik, igaz? Nem feltétlenül. Egy új kutatás szerint a mai férfiak egyre inkább a szellemi képességeket részesítik előnyben a fizikai külsőhöz képest.

A modern párkapcsolatok éppen átalakulóban vannak - állapította meg a Northwestern University és az University of Innsbruck közös vizsgálata. A nemek közti egyenlőség egyre inkább a mindennapi gyakorlat része, az evolúciókutatók szerint mégpedig azért, mert az emberek arra vannak programozva, hogy képesek legyenek reagálni a változó környezetre.
Mindez megerősíti azt, amit a szociokultúrával foglalkozó kutatók már sejtenek egy ideje: olyan partnereket választunk, akikkel a legkisebb befektetés mellett a legnagyobb megtérülés várható elkövetkező éveinkben - állítja Alice Eagly pszichológus, a tanulmány egyik szerzője. A kutatás szerint a dolgozó férfiak és nők olyan partnert keresnek, aki képes ellátni a háztartásbeli feladatokat, azok pedig, akik gyermeknevelő szülőként otthon akarnak maradni, olyat, akinek stabil karrierje van és idősebb náluk.

Nem a művelt nők miatt van több válás

Számos tévhittel ellentétben a feleségek iskolai végzettsége miatt nem válnak el a kevésbé iskolázott férjek, sőt: a diplomák száma vélhetően egyáltalán nem befolyásolja a párkapcsolat minőségét - tudjuk meg a University of Wisconsin-Madison kutatásából. Kattintson!

Minél inkább támogatja egy ország a nemek közti egyenlőséget, annál gyengébben köthető össze a férfiak keresete a nők szépségével és fiatalságával, pedig ezt a mintát amúgy számos evolúciókutató tartotta eddig alapvetőnek. Koreában vagy Törökországban például - azon országokban, ahol a nemek szerepe igencsak eltérő - kétszer annyira akarnak a nők sokat kereső partnert maguknak, mint például Finnországban, ahol ez a szerepvállalás jóval gyengébb. (Meglepő módon Finnországban a férfiak inkább keresnek maguk mellé művelt, intelligens partnert, mint a nők.)

A férfiak szeretik az okos nőket

A férfiak szeretik az okos nőket

A preferenciák nemcsak nemzeti, hanem egyedi szinten is változnak: a hagyományos gondolkodású férfiak és nők jobban tartják magukat ahhoz a mentalitáshoz, hogy a férfiak keressenek sokat, a nők pedig nézzenek ki jól. Ez sokkal gyengébbek azoknál, akik a nemek közti egyenlőséget preferálják.

Ráadásul az a gondolkodás, ami szerint a férfiak keressenek pénzt, a nők pedig maradjanak otthon és foglalkozzanak a gyerekekkel, már számos országban nem jelentős. Amerikában például a 18 év alatti gyermekeket nevelő anyák 70 százaléka dolgozik. Ahol pedig a férj és a feleség is dolgozik, az esetek38 százalékában a nő keres többet.

Évtizedekkel ezelőtt egy nő iskolázottsága és keresete még nem nagyon számított egy férfi számára, a nők viszont ezeket a tulajdonságokat keresték a férfiakban. Manapság viszont a férfiak is elkezdték ugyanezeket keresni a nőkben. A kutatók szerint a mai világban mindkét félnek dolgoznia kell ahhoz, hogy megfelelő életminőséget biztosítsanak maguknak, úgyhogy nem csoda, hogy a férfiak művelt, intelligens nőt akarnak maguknak, akinek a keresete is megfelelő. Ugyanakkor a férfiaknak nem kell annyira aggódniuk a pénz miatt, így van idejük arra, hogy foglalkozzanak külsejükkel és megtanulják a háztartási feladatokat is.

Forrás: Science Daily

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős marad az ég, az északi tájakon növekedhet és vastagodhat meg a fátyolfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag