Miért nevetünk a rossz vicceken?

Minden munkahelyen van egy ilyen: a bohóc, aki egyszerűen nem vicces. Ennek ellenére még a legrosszabb vicceken is nevet valaki, és a kutatók most már azt is tudják, miért.

Állítólag az agyunk vezetékezése miatt nem szeretünk másokat zavarba hozni. Pedig ezzel csak még magabiztosabbá tesszük a pocsék komédiásokat.
A Floridai Állami Egyetem kutatását vezető Joyce Ehrlinger szerint a társadalmi normák miatt kerüljük az olyan helyzeteket, hogy negatív visszajelzést kelljen adnunk. A kísérlet során olyan hétköznapi helyzeteket modelleztek, amikor az emberek arra kényszerülnek, hogy visszatartsák a negatív információkat. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek ritkán tudják meg az igazat magukról.A kísérletben olyan ismeretlen embereket hoztak össze, akik ellenkező véleményen voltak valamilyen ellentmondásos kérdésben. Az egyik alanyt arra kérték, hogy próbálja meggyőzni a többieket saját véleményéről. A többi résztvevő jellemzően mosolygott, vagy bizonytalanul egyetértését fejezte ki, ami a legnagyobb eséllyel megelőzi a további konfliktusokat, ugyanakkor a beszélő elbízza magát meggyőzőerejét illetően.

A második kísérletben a részt vevők azért mutattak nagyobb önbizalmat humorosságukat illetően, mert nem vették észre, hogy a többiek csak udvariasságból nevetnek a vicceiken.

Ehrlinger úgy véli, nem baj, hogy udvarias társadalomban élünk, és a túlzott magabiztosság sem feltétlenül baj. Ha valaki azt hiszi, hogy viccesebb, mint amilyen valójában, legfeljebb felesleges pillanatokat szerez zsűrinek a tehetségkutatók válogatásán. Ha azonban egy orvos vagy egy ügyvéd elbizakodott, elképzelhető, hogy emiatt rossz tanácsot ad, ezért bizonyos helyzetekben félre kell tennünk az udvariasságot annak érdekében, hogy elkerülhessük az elbizakodottság veszélyeit.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag