Idősotthon, ahol sörfőzéssel ütik el az időt

Terápiás céllal sörfőzdét nyitottak egy bécsi idősek otthonában. A lakóknak nemcsak jó szórakozás a sörfőzés, de az egészségükre is jó hatással van, ráadásul az itt készült söröket más nyugdíjasotthonok lakói is megvásárolhatják.

2020 nyara óta hetente egyszer maláta és komlószag terjeng egy bécsi idősek otthona, a Haus Atzgersdorf folyosóin. Terápiás céllal ugyanis sörfőzésbe kezdtek, hogy kellemes időtöltést kínálhassanak a lakóknak - számolt be róla közleményben Bécs Város Külképviseleti Irodája. A sörfőzés másik haszna, hogy jó hatással van az idősek egészségi és mentális állapotára.

A KÖZÖS SÖRKÉSZÍTÉS A BÉCSI IDŐSOTTHON Lakóinak EGÉSZSÉGÉT IS TÁMOGATJA. FOTÓ: KWP/Andreas Hormarcher
A KÖZÖS SÖRKÉSZÍTÉS A BÉCSI IDŐSOTTHON Lakóinak EGÉSZSÉGÉT IS TÁMOGATJA. FOTÓ: KWP/Andreas Hormarcher

Mivel minden egyes lépést – a cefrézéstől az üvegek mosásán és lezárásán át a címkézésig – kézzel csinálnak, a résztvevőknek folyamatosan koncentrálniuk kell, illetve a finommotorikus mozgásra is szükség van. Az illatok – főleg a demens lakóknál – emlékeket ébresztenek, és nem utolsó sorban javul a résztvevők önértékelése. Egy-egy alkalommal hat-nyolc lakó segít a sörfőzésben, amelyet természetesen szakember vezet.

Az otthonban Oma és Opa névre keresztelt bécsi lagert, valamint Hellga és Hellmut néven futó világos sört készítenek - hetente összesen 150 üveggel. Mindig a lakókkal közösen döntik el, hogy éppen melyik fajtát főzzék. A kész söröket nemcsak az atzgersdorfi otthon lakói kóstolhatják meg, hanem további másik harminc idősek otthonába is szállítanak azokból, ahol 2 euróért lehet megvásárolni egy 0,33-as üveg Omát vagy Opát.

A bécsi idősotthonokat összefogó Häuser zum Leben intézményeiben egyébként a sörfőzésen túl saját mézet, fűszernövény-keverékeket és diópálinkát is előállítanak. Ezenkívül van egy saját cukrászatuk is, ahol süteményeket és más nassolnivalókat készítenek – természetesen az idősek bevonásával.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)