Megdöbbentő, mennyi halálesetet okoz az alkohol

Magyarországon a felnőtt lakosság negyede fogyaszt rendszeresen alkoholt, egyötödük pedig kifejezetten nagyivónak számít.

Hogyan hat a munkavégzésre a félezrelékes véralkoholszint? A témáról még Oscar-díjas film is készült.

Itthon minden huszadik felnőtt nagyivónak számít, amit azt jelenti, hogy férfiak esetében hetente átlagosan 14, nők esetében legalább 7 egységnyi alkoholt fogyasztanak - írta meg a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai alapján. Egy egység alkohol 1 korsó sörnek, 2 deciliter bornak vagy 5 centiliter röviditalnak felel meg. Nagyivónak minősülnek azok is, akik egy-egy alkalommal 6 egységnél több alkoholt fogyasztanak.

Magyarországon minden huszadik felnőtt nagyivó, többségében a férfiak
Magyarországon minden huszadik felnőtt nagyivó, többségében a férfiak. Fotó: Getty Images

Magyarországon az alkohol okozta halálesetek száma az elmúlt két évtizedben mintegy a harmadára esett vissza, a kedvező tendencia ellenére azonban a hazai mutató még így is az egyik legrosszabb európai összevetésben. A 2016-os felmérések szerint százezer lakosra vetítve csupán Litvániában, Észtországban és Romániában követel több életet az alkohol, mint itthon. A magyar adat mintegy 50 százalékkal haladja meg a kontinentális átlagot e téren.

Az iszákosság főként a férfiak körében elterjedt, nagyivónak ugyanis a magyar férfiak 9,3 százalékát tekinthetjük, szemben a nők 1,5 százalékával. Ez egyébként azt jelenti, hogy összességében 420 ezer felnőtt fogyaszt rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt az országban. A férfi nagyivók aránya a 18-34 éves korcsoportban 9 százalék, míg a 35-64 év közötti és a 65 éven felüli korosztályban egyaránt 10-10 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az alkoholfogyasztás több mint 200-féle betegség és sérülés kiváltó tényezője lehet, beleértve mentális zavarokat, például az alkoholfüggőséget, olyan nem fertőző betegségeket, mint a májzsugor, bizonyos daganatos és szív-érrendszeri kórképek, valamint erőszakos cselekményekből vagy éppen balesetekből származó sérüléseket. Világszerte hárommillió haláleset köthető az alkohol káros hatásaihoz minden évben, ami az összes haláleset több mint 5 százalékát teszi ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)